Stručno osposobljavanje za sortiranje i recikliranje otpada

Dio izložbe "Otpad u službi umjetnosti" (D. MEMEDOVIĆ)
Dio izložbe "Otpad u službi umjetnosti" (D. MEMEDOVIĆ)

Djelatnici Diopter - otvorenog učilišta Pula i njihovi suradnici predstavili su jučer u Ciscuttijevoj ulici novi projekt kojega je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt pod nazivom "S nama na zelenu granu" provodi se zajedno s Pučkim otvorenim učilište Ante Babić iz Umaga te u partnerstvu s tvrtkom "6. maj d.o.o" za komunalne usluge i udrugom Zelena Istra iz Pule.

Upis u e-knjižicu

Kako nam je navela Maja Milevoj, ravnateljica Dioptera, na Info danu želja im je bila upoznati Puljane s novim programom i pozvati ih na upise koji su upravo u tijeku.

- Riječ je o jedinstvenom programu u Republici Hrvatskoj koji je verificiran i upisuje se u e-knjižicu, navela je Milevoj i dodala da je novi program skrojen prema potrebama tržišta i željama komunalnih tvrtki te da će ovo novo zanimanje biti sigurno traženo na tržištu rada.

Inače, vrijednost projekta je 732 tisuće kuna od čega su bespovratna sredstva 686 tisuća kuna.

Kako je nadalje istaknula Maja Milevoj, novi program osposobljavanja za poslove sortiranja i recikliranja otpada bit će besplatan za 30 prvih polaznika, 15 u Puli i 15 u Umagu. Upisi traju do 23. rujna, a nastava počinje 26. rujna.

Tiskana i brošura

Program osposobljavanja traje 120 sati, odnosno četiri tjedna, ima teorijski i praktični dio nastave, a prednost pri upisu imaju nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe. Uvjet za upis je završena minimalno osnovna škola.

Poseban značaj jučerašnjem Info danu dala je umjetnica Slavica Marin i njezina izložba pod nazivom "Otpad u službi umjetnosti" kojom je predstavila svoje instalacije od otpada (i sama je bila odjevena u haljinu od alu-folije) te pokazala da i otpad može imati svoju umjetničku vrijednost.

U sklopu projekta izrađena je i brošura "S nama na zelenu granu" u kojoj se građanima daju upute za odvojeno prikupljanje otpada, a iz njih se može naučiti što je otpad, a što smeće, u koji se kontejner što baca, što s tekstilom ili elektroničkom opremom te zašto je važno i korisno kompostiranje. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter