Strucnjaci za preispitivanje presude generalima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina uglednih zapadnih pravnih i vojnih strucnjaka zatražila je u podnesku Haaškom sudu status prijatelja suda u slucaju generala Ante Gotovine i Mladena Markaca i pozvala žalbeno vijece da na temelju njihovog strucnog mišljenja preispita zakljucke prvostupanjske presude generalima o nezakonitim topnickim napadima tijekom operacije Oluja.

To je podnesak koji je sastavila skupina od 12 pravnih i vojnih uglednih svjetskih strucnjaka. Medu njima su profesori medunarodnog humanitarnog prava i umirovljeni casnici americke vojske, kao i bivši clan haaškog tužiteljstva do 2004. godine, William Fenrick.

Strucnjaci su "zabrinuti zbog toga što je raspravno vijece koristilo radijus od 200 metara prihvatljive greške u topnickim napadima". Po njihovom zajednickom mišljenju, taj "standard nije konzistentan s realnošcu operativnog djelovanja topništva".

Oni tvrde da ne postoji vojna praksa koja bi nametnula 200-metarski radijus kao normu kod procjenjivanja jesu li ciljevi topnickih napada u skladu s medunarodnim pravom.

Analizirajuci ustroj Marticeve paradržave, njezine vojske, kao i JNA, strucnjaci ne podržavaju procjenu sudskog vijeca prema kojoj kuca Milana Martica nije bila legitimni vojni cilj. Strucnjaci tvrde da je bila te da je besprijekorno gadana jer nitko nije poginuo.

Upozoravaju žalbeno vijece da ce konacna presuda Gotovini i Markacu poslužiti kao obrazac za buducu sudsku praksu u procesima vezanim za vojne operacije diljem svijeta.

Ovaj podnesak je rezultat nedavno održanog zatvorenog simpozija na Sveucilištu u Atlanti na kojemu su o prvostupanjskoj presudi raspravljali americki, britanski i kanadski vojni i pravni strucnjaci.


Podijeli: Facebook Twiter