Stručnjaci IAEA-e pregledavaju centralu u Fukushimi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izaslanstvo dvadesetak stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) počelo je u ponedjeljak novi krug nadzora nad zatvaranjem oštećene nuklearne centrale u Fukushimi gdje se zadnjih tjedana dogodilo više izgreda.

Devetnaest stučnjaka će deset dana ispitivati kako tvrtka koja upravlja centralom, Tokyo Electric Power (TEPCO), radi na pripremi njezina zatvaranja. Ta inspekcija, druga takve vrste nakon one u travnju, trajat će do 4. prosinca. Stručnjaci će posjetiti centralu, ali i prikupljati informacije od TEPCO-a, vlade i drugih strana koje sudjeluju u tom procesu.

"Naglasak ćemo staviti na zbrinjavanje kontaminirane vode i na prijenos nuklearnog goriva uskladištenog u bazenu 4. reaktora na sigurnije mjesto", rekao je Carlos Lentijo, voditelj izaslanstva, na tiskovnoj konferenciji. Pregled će nam "omogućiti da potanko ispitamo stanje i eventualno dademo TEPCO-u dodatne preporuke za njegovo poboljšanje", dodao je. TEPCO se još bori s problemom kako zbrinuti stotine tisuća tona kontaminirane vode uskladištene u spremnicima od kojih neki nisu sasvim pouzdani.

Stručnjaci će 4. prosinca, posljednjeg dana inspekcije, objaviti privremeno izvješće, a nakon dva mjeseca i cjelovitu procjenu. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter