Stručna predavanja, prezentacija i koncerti

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Peti međunarodni simpozij glazbenih pedagoga otvoren je u četvrtak u Domu hrvatskih branitelja. U organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli - Muzičke akademije, tri dana najeminentniji glazbeni pedagozi razgovarat će o svim novostima u struci, uz koncerte i predstavljanja knjige.

Nakon pozdravnih riječi pulske dogradonačelnice Elene Puh Belci, dožupanice Giuseppine Rajko, predstojnica Odjela za glazbenu pedagogiju Muzičke akademije Laura Mjeda Čuperjani kazala je da je riječ o vrlo važnom i vrijednom skupu, gdje su se okupili najpriznatiji glazbeni pedagozi koji će u svojim izlaganjima predstaviti najnovije trendove učenja glazbene pedagogije, a održat će se i koncerti.

Andreas Bernhofer sa sveučilišta u Salzburgu čestitao je svim organizatorima što je ovaj simpozij došao do svog petog izdanja, a predsjednica znanstvenog odbora simpozija, Sabina Vidulin naglasila je da su do sada tiskali pet zbornika radova sa 144 rada, te da je cilj ove manifestacije povezivanje znanstvenih ideja, iskustva kroz cjeline o glazbenim pristupima, projektima, poveznicama i drugim aspektima.

Potom su startala predavanja, koja su se održavala u paralelnim sekcijama tijekom cijeloga dana. U predavanjima je bilo govora o tome što je glazbeni umjetnik danas, odnosno o korelaciji glazbenog umjetnika-pedagoga, glazbenom obrazovanju i obrazovanju glazbom, tradicijskim glazbenim igrama u dječjem vrtiću, multidisciplinarnosti i improvizaciji u nastavi teorijskih predmeta, kao i o klavirskoj pratnji u funkciji saznajnih i doživljajnih procesa u nastavi solfeggia.

Raspravljalo se i o mjuziklu kao sredstvu poticanja motivacije, improviziranom pjevanju, razvijanju harmonijskog sluha, te ritmu u nastavi s učenicima oštećenoga vida.

Sutra će, između ostalih brojnih predavanja, na programu biti, s početkom u 17.30 sati predstavljanje knjige Petre Pejić Papak i Sabine Vidulin "Izvannastavne aktivnosti u suvremenoj školi", o kojoj će, pored autorica, govoriti Nada Crnković i Suzana Goldin uz moderatoricu Slavenku Halačev, te u 19 sati u Istarskom narodnom kazalištu održat će se mjuzikl "Ljepotica i zvijer" II. Osnovne škole Varaždin.

Pokrovitelji simpozija su Istarska županija, Turistička zajednica grada Pule i Školska knjiga. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter