Stršljeni u Kini ubili 28 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Serija smrtonosnih napada stršljena u središnjoj Kini u kojima je život izgubilo najmanje 28 osoba, a stotine su ozbiljno ozlijeđene rezultirala je upozorenjem vlasti da se izbjegava kretanje poljima i šumama do kraja godine.

Rojevi azijskih golemih stršljena, najvećih stršljena na svijetu koji mogu biti i dulji od 5 centimetara, posljednjih mjeseci obrušavaju se na ljude bez ikakvog upozorenja a stručnjaci vjeruju da su ovogodišnji pojačani napadi rezultat zatopljenja koje je dovelo do pojačanog množenja insekata. Azijski stršljeni imaju rilo dugačko i više od pola centimetra i ispuštaju snažni neurotoksin.

Ovi grabežljivci u stanju su uništiti čitavu koloniju pčela otkidanjem njihovih glava i krađom meda i ličinki pčela. Stršljeni mogu u jednom danu preletjeti do 100 kilometara brzinom od 40 kilometara na sat. Ljudi svjedoče kako su pred stršljenima bježali i po 200 metara, a neke je ubolo i više desetaka insekata pa su u bolnici proveli i po mjesec dana.

"Pacijenti s više od 10 uboda trebali bi potražiti liječničku pomoć, a oni s više od 30 zahtjevaju hitnu obradu", kazao je liječnik centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Ankangu. U borbu protiv stršljena uključili su se i vatrogasci koji uklanjaju gnijezda stršljena iz naseljenih područja.  (Hina/AP)


Podijeli: Facebook Twiter