Stršljeni, komarci i ose napadaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki broj komaraca ovog je ljeta problem s kojim se, uz tvrtke ovlaštene za dezinsekciju, bore i mještani. Poziva tim tvrtkama ne manjka bilo da se radi o komarcima, osama ili stršljenima. Zamagljivanje je preventivna mjera, a ljeto se potom može uciniti ugodnijim tek uništavanjem legla u proljece.

Na tu cinjenicu upozorava Nediljko Landeka iz Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Ovog ljeta imali smo puno kiše, što je kumovalo vecem broju komaraca. Ljudi trebaju izbjegavati postavljanje bilo kakvih bacava u dvorišta, jer se one napune vodom pa postanu idealna legla za komarce. Nedavno smo u Fažani, Štinjanu i na Velom Vrhu imali slucajeve nekoliko stotina novih legla, dodaje Landeka.

Upozorava da tigrasti komarac, koji je u Istri uocen 2005. godine, iz sezone u sezonu bilježi porast, odnosno potiskuje domaceg komarca. Slab je letac i zato "koristi" prijevozna sredstva.

- Ako iz Barbana odete u Premanturu na more, taj komarac ce vam u Premanturi uci u auto i putovati s vama nazad. To je dovoljno da se razmnoži i naseli u Barbanu. Voli putovati i u automobilskim gumama, kaže Landeka.

Što se tice stršljena izdvaja posebice Svetvincenat, gdje je nedavno uklonjeno veliko gnijezdo, a poziva je bilo i iz Rovinjskog Sela, Raše, Labina i Valture. S obzirom ne to da je ubod stršljena opasan, Landeka upozorava mještane da ne spaljuju gnijezda, vec da pozovu ovlaštene službe.

- Nedavno je na Kaštanjeru u Puli gradanina više puta izbo stršljen jer je dirao gnijezdo, odnosno sam ga pokušao ukloniti, kaže Landeka.

Najezda ce, po Landeki, trajati dok ne zahladi, kada ugibaju svi osim oplodenih matica, koje se zavlace u zemlju ili na neko toplo mjesto i na proljece pocnu graditi nova gnijezda i podizati koloniju. Ako u blizini kuce postoji gnijezdo stršljena, trebalo bi ga uciniti nedostupnim, da se u proljece matica ne bi vratila u njega.

Intervencija nadležne službe ZJZ-a košta od 500 do tisucu kuna, ovisno o udaljenosti, a neke opcine pokrivaju te troškove mještanima. To su prošlog ljeta ucinile Marcana, Raša i Sv. Nedelja. Osim poziva zbog komaraca i stršljena, bilo je i onih vezanih uz osinjake i to u Rovinjskom Selu i Valturi.


Podijeli: Facebook Twiter