Strpljenje nije nužno manira gubitnika

Dejan Radonjić slavi vodeći pogodak sa suigračima (D. ŠTIFANIĆ)
Dejan Radonjić slavi vodeći pogodak sa suigračima (D. ŠTIFANIĆ)

Bio je to rasplet kakav se samo poželjeti može. Nakon solidnog, s obzirom na prosjek prilika čak i sadržajnog, ali golova lišenog prvog poluvremena, drugi dio utakmice Istre 1961 i Hajduka ponudio je nogomet u raskošnom izdanju kakvo se u Puli dugo nije gledalo. I to ne toliko u pogledu same prezentacije i kvalitete izvedbe, na izostanak koje je HNL auditorij ionako navikao, koliko u načinu i dramatičnosti raspleta koji je uz buru emotivnih šokova imao i značajan bodovni pečat.

Hajduk se kroz svojih tisuću odigranih utakmica često u Puli znao ''poskliznuti'', čak i onda kad je kotirao kao snažan kolektiv ne samo imenom, već i igračkom lepezom. Ovo danas neki je drugi Hajduk, igrački skroman, a po bodovnom učinku najslabija momčad proljetnog dijela prvenstva. Od jučer usamljen u toj neslavnoj tituli, jer pretekla ih je upravo – Istra. Momčad koja je unatoč činjenici da joj nad glavom visi mač ispadanja znala iskoristiti kroničnu Hajdukovu nemoć, ojačanu isijavajućom nervozom za koju će njihov trener Špaco Poklepović reći da je uzrokovana ''nekim čudnim stvarima''. A zapravo je bila prisutna od prve minute utakmice i to prvenstveno kao posljedica loših rezultata i trenutne forme igrača kojima jedino boja dresa i grb koji na njima stoji daju prvoligaški kredibilitet.

Istra 1961, s druge strane, taj kredibilitet može i mora zaslužiti jedino na travnjaku. U sadašnjosti, jer prošlost je skromna, a budućnost ovisi upravo o tome. Zato je ''zeleno–žuta'' družina, osokoljena pobjedama nad Osijekom i Zagrebom u posljednja dva domaća dvoboja, od početnog zvižduka u susretu s ''bilima'' znala što mora, a prije svega što želi i hoće. Znajući da napokon na raspolaganju imaju kompletan sastav, kičmu i okosnicu momčadi u osovini Pamić - Jo - Radonjić, Puljani su loptu na početku mudro prepustili gostima iz Splita, a onda povremenim ''refulima'' naslutili da su spremni iskoristiti prostor koji se pruži. Kako fizički sve slabiji Hajduk to nije znao, ili bolje rečeno nije mogao spriječiti, nastavak utakmice donio je domaćinima priželjkivani scenarij. (Dameo RAMIĆ - KOVAČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter