Štrped: Antifašizam je civilizacijska vrijednost

Svečanost je ove godine održana u Štrpedu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Svečanost je ove godine održana u Štrpedu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Buzet je oslobođen 28. travnja 1945. godine u poslijepodnevnim satima kada su u grad ušle pozadinske jedinice Komande mjesta i uspostavile vlast. Tog je dana konačno za sva vremena označen kraj fašističko-njemačkog režima na ovim prostorima. Tijekom Drugog svjetskog rata Buzeština je dala veliki doprinos oslobođenju zemlje, u raznim jedinicama na raznim bojištima sudjelovalo je 2.800 boraca, a ono što se nikada ne smije zaboraviti to je 621 žrtva Buzećana", poručio je predsjednik buzetske Udruge antifašista Edo Jerman na svečanosti u povodu obilježavanja 71. obljetnice oslobođenja Buzeta, održanoj kod boćališta u Štrpedu.

Položaj antifašista je zabrinjavajući Jerman se osvrnuo i na aktualna zbivanja te istaknuo da je danas odnos prema antifašizmu kao civilizacijskoj vrijednosti krajnje zabrinjavajući. - Svjedoci smo sve veće eskalacije neofašističkih ispada organiziranih skupina i pojedinaca, na žalost i nekih političkih stranaka. Antifašistički borci se često prikazuju kao zločinačka komunistička vojska, uz istodobno veličanje ustaštva, domobrana. No činjenica je da su i Buzet, Buzeštinu, oslobodili antifašisti, partizani na čelu sa maršalom Titom, poručio je Jerman.

Naglasio je također da je status i položaj antifašista danas više nego zabrinjavajući. Članstvo opada jer nema mladih. U Hrvatskoj je danas svega 14.332 člana antifašista, od toga 7.420 sa područja Istarske i Primorsko goranske županije. Primjera radi Slovenija sa duplo manje stanovnika ima ih 46.000.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić istaknuo je da su događaji koji su se zbili tijekom Drugoga svjetskoga rata u teškom boju za slobodu, antifašističku borbu na Buzeštini upisali zlatnim slovima kao predvodnicu antifašističkog pokreta u Istri.

- Lijepo je danas čuti priznanja kako je Buzet od jedne nerazvijene sredine u posljednjih pola stoljeća postao grad sa najmanjom nezaposlenošću u Hrvatskoj, jedan od najpoželjnijih gradova za život i poslovanje i grad u kojem se transparentno gospodari javnom imovinom. No usprkos tim vrlo ugodnim riječima borba za svako radno mjesto i nadalje mora biti najvažniji cilj, istaknuo je Žulić. Naglasio je da je izuzetno ponosan što su slijedili misao prethodnika, pogotovo grupe ljudi koji su na čelu sa Željkom Marincem u drugoj polovici sedamdesetih godina prošloga stoljeća trasirali put i ucrtali obrise grada kakav je danas i kojeg se uspješno nastavilo nadograđivati.

Značajnu obljetnicu Buzećanima je čestitala i dožupanica Giuseppina Rajko.- Taj događaj kao i slični događaji u drugim sredinama usmjerili su našu istarsku povijest ka novoj slobodi i novim uspjesima, poručila je dožupanica.

Svečanosti je bio nazočan potpredsjednik SABA Hrvatske te predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Tomislav Ravnić, potpredsjednik SABA i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko goranske županije Dinko Tamarut, predsjednik buzetskog Društva Josip Broz Tito Dragan Klarić, predsjednik buzetskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Adam Belušić te predsjednik buzetskog ogranka Hrvatskog časničkog zbora Ratko Klarić. Položeni su vijenci na spomen obilježje u Štrpedu, a u kraćem programu sudjelovali su mješoviti pjevački zbor GD Sokol i učenici Srednje škole. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter