Strojovođe vlakova za dlaku izbjegli sudar!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo 150 metara dijelilo je putnike iz dvaju putničkih vlakova jučer od tragedije nemjerljivih razmjera. Putnički vlak krenuo je iz Rijeke za Moravice u 15.20 sati, a brzi putnički iz Zagreba za Rijeku u 11 sati.

No, na željezničkoj postaji Plase oko 16 sati odjednom su se dva vlaka našla licem u lice, na istom željezničkom kolosijeku, samo u suprotnim smjerovima. Sreća u nesreći je da je putnički vlak iz Rijeke usporavao jer je morao stati po redu vožnje u stanici Plase, a brzi iz Zagreba ne bi trebao stati u Plasama već produžiti s vožnjom, ali kad je strojovođa zagrebačkog vlaka uočio putnički, počeo je kočiti.

Putnici iz jednog i drugog vlaka u panici nisu znali što ih je snašlo, ali kad su izašli i vidjeli da se na istom kolosijeku nalaze dva vlaka na udaljenosti 150 metara, nije im bilo svejedno, tek im je polako dolazilo do svijesti što su izbjegli.

Ekipa našeg lista uputila se u Plase i nedaleko od dviju željezničkih kompozicija zatekla promrzle putnike iz jednog i drugog vlaka, njih četrdesetak.

- Čekamo prijevoz, ali nije još stigao, rekao nam je putnik iz zagrebačkog vlaka Amir Vejzović. "Katastrofa", uspio je promrmljati ne vjerujući da su izbjegli sudar za dlaku.

- Ne znam ja tko je kriv, ali čini mi se da je prometnik taj koji mora voditi računa o kolosijecima i skretanju kompozicija. Nemate koga ni pitati, vidite da stojimo, a samo nam je rečeno da izađemo iz vlaka jer se čeka željeznička inspekcija, policija i vještaci, ogorčeno će putnik. "Koliko su ovi iz Željeznica već imali incidenata na prugama diljem naše zemlje mogli su se barem organizirati za incidentne situacije i odmah nuditi putnicima kavu i pecivo", rekao nam je jedan od putnika.

Malo dalje, na pružnom prijelazu spuštena rampa, vozači stoje i čekaju ne samo da se obavi očevid nego i da se sklone kompozicije. "Sve je dobro što se dobro završi", rekao nam je u prolazu Alen Šubat iz Zlobina koji je također sjedio u automobilu i strpljivo čekao da se digne rampa.

- Sreća je naša da je strojovođa lakše vozio kroz Plase i na vrijeme uočio opasnost iz suprotnog smjera, premda, moram primijetiti, sumnjivo mi je bilo i 30-minutno stajanje u Fužinama. Odjednom smo osjetili naglo kočenje, pri čemu su se sva vrata vagona otvorila i vlak je naglo stao, rekao nam je student druge godine Pravnog fakulteta u Zagrebu Karlo Odak.

Po putnike je stigao autobus iz Rijeke, a očevid je započeo oko 19 sati. Je li uzrok incidentu ljudski faktor, odnosno prometnik koji je morao voditi računa o skretnicama, kao što se moglo čuti sinoć ili je razlog tehnički kvar, saznat će se nakon što policija obavi očevid i razgovara sa željezničarima koji su jučer radili u smjeni. izbjegnute tragedije. (piše S. KLEVA; snimio V. KARUZA)


Podijeli: Facebook Twiter