Strojovođa pod istragom nakon smrti 80 putnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U željezničkoj nesreći u blizini Santiaga de Compostele po novim podacima poginulo je 80 osoba, rekao je u četvrtak zamjenik predsjednika pokrajinske vlade. Devedeset i četiri osobe zadržane su na liječenju od kojih je 35 u teškom stanju, među kojima četvero djece.

Policija je u četvrtak otvorila istragu protiv strojovođe vlaka koji je pri velikoj brzini udario u ogradu, iskočio iz tračnica i zapalio se u blizini hodočasničkog središta Santiago de Compostela, što je jedna od najtežih željezničkih nesreća u Europi.

Na dramatičnim videosnimkama sigurnosne kamere vidi se kako vlak s 247 putnika udara u zaštitni zid, nakon čega vagoni nalijeću jedan na drugog, a lokomotivu zahvaća požar.

Očevici opisuju mjesto nesreće, koja se dogodila uoči velike kršćanske svetkovine u tom drevnom galicijskom gradu, kao scenu iz pakla s tijelima razasutima po tračnicama.

"Čuli smo zaglušujuću buku i potrčali niz tračnice. Izvukao sam nekoliko tijela i ozlijeđenih iz vlaka. Bolje da vam ne pričam kako je izgledalo", rekao je Ricardo Martinez.

Nad strojovođom je otvorena službena istraga, rekao je glasnogovornik vrhovnog suda Galicije bez navođenja imena osumnjičenog. Lokomotivom su upravljala dvojica strojovođa i jedan je prebačen u bolnicu, izvijestila je vlada Galicije.

Vlak pripada državnoj kompaniji Renfe. List El Pais navodi da se jedan od strojovođa iz zgnječene kabine radio vezom javio željezničkoj postaji rekavši da je vlak ušao u krivinu brzinom od 190 kilometara sat, dvaput brže od dopuštenog.

"Mi smo samo ljudi! Mi smo samo ljudi", izvikivao je on, navodi list pozivajući se na izvore bliske istrazi. "Nadam se da nema mrtvih, jer ću ih imati na savjesti", dodao je strojovođa.

Istražitelji pokušavaju ustanoviti zašto je vlak jurio tako brzo i zašto nisu radili uređaji koji održavaju brzinu u dopuštenim granicama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter