Strojovoda i prometnik optuženi za nesrecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv dvojice 36-godišnjaka, hrvatskih državljana N. J. i D. M., zbog izazivanja željeznicke nesrece prije godinu dana kod željeznickog kolodvora Sušak-Pecine u Rijeci, izvijestilo je Državno odvjetništvo RH (DORH).

Opcinsko državno odvjetništvo u Rijeci ocijenilo je da je rijec o kažnjivom djelu protiv opce sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesrece.

N. J. se kao strojovodu teretnog vlaka i D. M. kao prometnika vanjskog prometa željeznicke postaje tereti da su, unatoc primijecenoj tehnickoj neispravnosti teretnog vlaka koji je iz smjera Moravica prema Rijeci 21. studenoga 2009. godine vozio 16 vagona natovarenih kontejnerima, propustili potpuno ukloniti kvar.

Oni su, utvrdilo je Opcinsko državno odvjetništvo, "dogovorno odlucili upravljati vlakom do odredišne postaje Rijeka". Tereti ih se da su pritom znali za zahtjevne tehnicke uvjete dionice do Rijeke, gdje je pruga u padu 25 posto, a brzina vlakova ogranicena na 60 kilometara na sat.

Dolaskom na kolodvor Sušak-Pecine vlak je razvio brzinu vecu od dopuštene, zbog cega su se dva vagona otkvacila, iskliznula iz tracnica i prevrnula, a lokomotiva se s preostala tri vagona zaustavila na slijepom kolosijeku kolodvora.

Time je Hrvatskim željeznicama ucinjena šteta od 9,5 milijuna kuna, a na robi u kontejnerima od 282.280 kuna, stoji u priopcenju DORH-a.


Podijeli: Facebook Twiter