Strojevi u Zambratiji ne miruju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni i svakodnevni pozivi Nadije Podreka iz Zambratije na niz telefonskih brojeva u gradskoj upravi, policiji i naposljetku - kao posljednjoj instanci - novinarima, kojima se žali na aktivno gradilište usred naselja, urodili su plodom.

"Eppur si muove", moglo bi se reci, jer su umaški gradski komunalni redari 15. srpnja "ljetnim graditeljima" izdali kaznu od 25 tisuca kuna za tvrtku i još 15 tisuca kuna za odgovornu osobu zbog radova u sezoni. Prema ploci investitora, u pitanju je tvrtka Structor Villae iz Rovinja, koja gradi poslovno-stambenu zgradu.

Kako smo saznali od zamjenika gradonacelnika Maura Jurmana, investitor je dobio rok od osam dana za uplatu, koji upravo istjece, nakon cega ce - ako novac ne legne na racun Grada Umaga - u ponedjeljak cijeli predmet završiti kod suca za prekršaje, koji ce to riješiti u svom postupku.

Dva puta upozorenje, treci put penali
- Buduci da je odluka Gradskog vijeca o zabrani izvodenja gradevinskih radova tijekom turisticke sezone stupila na snagu 1. srpnja, komunalni redari bili su na gradilištu više puta - dvaput su ih opomenuli da ne smiju izvoditi teške gradevinske radove, a treci su put odrezali kaznu. Zadnja dva dana opet su bili na gradilištu i tako ce ih nastaviti ganjati bez milosti i stalno ih nadzirati. Jutros (jucer, op. a.) su radnici iskrcavali materijal iz kamiona, cime se ne krše odredbe gradske odluke. Budu li ih opet ulovili na djelu u nedozvoljenim poslovima, izdat ce novo rješenje s novcanom sankcijom i tako svaki put, istaknuo je Jurman.

- Nisam više znala što cu, pojela sam si živce i morala nazvati Glas Istre. Da nisam privatna iznajmljivacica, ne bih se žalila, šutjela bih, ali buka s gradilišta bila je prejaka, i to tocno ispred naše kuce. U travnju i svibnju radnici su pripremali teren za gradnju, a zatim je teška mehanizacija došla u lipnju. Baš sam tada imala ljude u apartmanu i morala sam reagirati. U Gradu su mi rekli neka se strpim jer ce odluka o zabrani izvodenja radova stupiti na snagu 15. lipnja. Kasnije je to produženo na 1. srpnja jer, kazali su, zbog krize i recesije morali su ljudima izaci u susret. Dolazili su uvijek oko 8 sati i buka od pikamera i bacanja materijala na susjednu parcelu nakon iskopa bila je nepodnošljiva. Zatim su 1. srpnja šalovali, odnosno pripremali betoniranje prve ploce. Na uglu ulice cirkular je tako glasno pilio željezo, što je dodatno pojacavao agregat za struju, ispricala je Podreka.

Betoniranje do 23.45 sati
Gospoda veli da ni ne zna koga je sve nazvala, a to je cinila svaki dan od 1. do 10. srpnja. Tada su je iz pravne službe uputili da napiše pisanu prijavu jer samo usmena ne važi. Ucinila je i to - 8. srpnja je gradska uprava zaprimila njen zahtjev da Grad poduzme mjere za obustavu radova zbog buke. Na terenu se u meduvremenu ništa nije mijenjalo. Zatim su 15. srpnja radnici došli s dizalicom i cetiri, pet kamiona betonara koji su non-stop vozili.

Betonirali su do 24 sata - tada je nazvala policiju, koja je odmah izašla na teren. Policajci su došli oko 22 sata, a oni su posao nastavili do 23.45 sati. Onda je bila mala pauza, veli ona, jer su zalijevali prvu plocu nekoliko dana. Pocetkom ovog tjedna poceli su dolaziti kamioni s ciglama i cementom, koji, srecom, ne prave veliku galamu.

- U okruženju ima puno privatnih iznajmljivaca i govorim u ime svih. Komunalne redare sam jednom vidjela da su došli. Zvala sam i Turisticku zajednicu, kcer je kontaktirala gradske celnike i molile smo ih da nešto poduzmu. Znam da se radnike ne može potjerati s gradilišta, ali muci me što investitori nemaju nikakvog razumijevanja za okružje i štete koje nam rade, kaže Podreka.


Podijeli: Facebook Twiter