Strojevi se vraćaju u kamenolom u Raklju

Kamenolom Podrola u Raškom zaljevu (Arhiva)
Kamenolom Podrola u Raškom zaljevu (Arhiva)

Nakon tri godine mira na rakljanskoj obali, do ljeta će kamenolomom Sv. Mikula vjerojatno opet zagospodariti strojevi. Naime, Uprava za energetiku i rudarstvo Ministarstva gospodarstva dodijelila je 5. ožujka tvrtki Maškun, koja je od sredine 90-ih eksploatirala tamošnje polje Podrola, koncesiju za ograničenu eksploataciju u svrhu sanacije.

Koncesiju je Maškun, tvrtka na čijem je čelu Rade Radulović i iza koje, prema izvatku iz sudskog registra, stoje domaći i talijanski ulagači, dobila na pet godina na površini od 189 tisuća kvadrata. No, da bi ograničena eksploatacija uopće počela potrebno je prethodno potpisati ugovor o koncesiji, prije toga riješiti pravo služnosti, s obzirom da je zemljište državno, te sklopiti ugovor o rudarskoj koncesiji. Radulović predviđa da bi se to moglo dogoditi za oko dva mjeseca.

Sanacija podrazumijeva, saznajemo iz Općine Marčana, otkapanje završnih etaža, odnosno terasasto uređenje prostora kamenoloma, ali i izdubljivanje obale za buduću marinu.

Vijest o dodjeli koncesije Maškunu u Raklju vjerojatno neće proći bez povišenih tenzija. Podrola je, naime, dugi niz godina bio trn u oku djela mještana koji su upozoravali na intenzivna miniranja, na destrukciju u okolišu Raškog zaljeva, ali i na činjenicu da je rok za sanaciju prema prijašnjim odlukama istjecao 2010. godine, a sanaciji se ni nakon toga nije nazirao kraj. Rokovi su produžavani do svibnja 2011. kada su zaustavljeni i radovi.

Sada je vrijednost "nove" koncesije procijenjena na 10,5 milijuna kuna. Koncesionaru predstoji isplatiti brojne naknade. Radulović kaže da je u pitanju pet stavki koje se uplaćuju u proračune države i lokalne samouprave. Radulović tvrdi da je Maškun ranije godišnje plaćao četiri milijuna kuna raznih naknada, a kroz godine eksploatacije platili su, tvrdi, 53 milijuna kuna državi i lokalnoj samoupravi. (Zvjezdan STRAHINJA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter