Stroj od dva milijuna kuna cisti grafite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snaga visokotlacnog cistaca na vodu, vrijednog 260 tisuca eura ili gotovo dva milijuna kuna, u srijedu je demonstrirana na igralištu dvorane Talijanske srednje škole "Dante Alighieri". Pred okupljenim novinarima i predstavnicima Grada prezentirano je, i to s gotovo stopostotnim ucinkom, cišcenje grafita s raznih materijala - mramora, fasada, kamena pa cak i stakla.

Cistac je u Pulu stigao zahvaljujuci Pula parkingu, a u suradnji sa slovenskom tvrtkom Kanja, vlasnikom cistaca, i njenim varaždinskim partnerom Crtorad.

Kako doznajemo od Igora Avseca iz tvrtke Kanja, visokotlacni cistac uklanja zaprljanja cistom vodom, nisu potrebne kemikalije, a pritom ne oštecuje materijale. Upotrebljava se za cišcenja grafita na raznim podlogama, cišcenje kamena, tlakovca, odstranjivanje stare horizontalne signalizacije te cišcenje žvakacih guma zalijepljenih za asfalt.

Stroj je toliko jak, kako doznajemo, da može doseci pritisak od 2.500 bara pa se koristi i za hrapavljenje cestovnih površina, a može rezati i beton.

Kako doznajemo od Branislava Bojanica, direktora Pula parkinga, stroj su isprobali i na drugim mjestima u gradu, da bi provjerili kako cisti razne površine. Ukoliko rezultati budu zadovoljavajuci, a cijena prihvatljiva, stroj bi se u Puli mogao vidati i cešce. (B. PETROVIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter