Stripovi bosanskohercegovackih autora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba stripova bosanskohercegovackih autora pod nazivom "Van kvadrata", nastalih u razdoblju od 1995. do 2010., otvorena je u grožnjanskoj galeriji Fonticus. Projekt potpisuje direktor Muzeja grada Zenice i selektor izložbe Adnadin Jašarevic, i sam crtac stripova, koja je svoju premijeru imala lani u muzeju Huisen u istoimenom nizozemskom gradu. Druga etapa je Grožnjan, a Zenica slijedi u veljaci 2011.

Neobican kolektivni likovni projekt, kako je izložbu predstavio voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky, prikazuje pregled stripa u jednom povijesnom razdoblju u susjednoj nam državi. Osim Jašarevica, izloženi su radovi Aleksandra Gacanovica, Admira Delica, Besira Maglica, Biljane Šfaržik, Dejana Šijuka, Edina Durmiševica, Elvisa Dolica, Faruka Begica, Filipa Andronika, Ines Dedovic, Maja Pavlovica, Milorada Vicanovica, Miroslava Slipcevica, Muhamda Kafedžica, Predraga Ikonica, Senada Mavrica, Stanka Gojica, Vanje Lovrica i Zdravka Cvjetkovica.



Bosanskohercegovacki strip ne predstavlja danas, stoljece nakon osvita devete umjetnosti, neku posebnu pojavu, objasnio je Borkovsky. Za razliku od drugih država, u BiH se strip pojavljuje u radu usamljenih autora. Tek devedesetih prošlog stoljeca, nakon izdvajanja iz Jugoslavije, autori se bude iz dugogodišnjeg sna.

Tijekom agresije na BiH, u opkoljenom Sarajevu, Sabit Hasanbegovic izdao je strip «Bosmen». Crtao ga je Ozren Pavlovic inspiriran otporom Bosanaca. Tuzlanski krug publicirao je dva broja revije «Komik Roll», koji su objavljeni u ratu kada su okolnosti bile nepodnošljive. U ratnu plejadu autora svrstali su se Milenko Tunjic, ciji je strip «Rat Strip Art» primjer tretiranja rata u BIH duhovitim potezima kista i satiricnim tekstom, naveo je voditelj galerije povijesnu pozadinu ovog projekta.



U Zenici za vrijeme rata dogodio se najznacajniji korak – pod okriljem Doma mladih osnovana je prva škola stripa u povijesti Bosne i Hercegovine, u kojoj je mentor Adnadin Jašarevic. Tek nekoliko godina kasnije, 2003., Škola stripa osnovana je u Sarajevu, Zenicka škola pocela je s radom 1994. i iznjedrila je nekoliko vrsnih crtaca, te izdala 16 brojeva strip revije «Horostop» u kojoj su objavljeni radovi polaznika škole.


Podijeli: Facebook Twiter