Strip o superženi koja štiti djevojke u nevolji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Superjunakinja Horny Dyke pušta da je njezina napaljenost vodi kroz avanture dostojne akcijskih filmova Stevena Segala: iz ralja prepredenih otmicara trijumfalno spašava gradonacelnikovu ljubimicu, kujicu Fifi, i ujedno se rješava konkurencije, superjunaka Straight Flyera, koji iz ove važne misije biva izostavljen zato što mu majka nije uspjela na vrijeme oprati i izglacati superjunacko odijelo.

Horny Dyke ima posebne "photoshop" moci koje primjenjuje na zlikovce, uvijek u službi dobra i sa svrhom zaštite svih djevojaka u nevolji - bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru, rasu, politicko opredjeljenje, dob, seksualnu orijentaciju, pa cak i izgled.

Vjerojatno najzabavnija superjunakinja na svijetu (kojoj ni Žena-macka ni Wonderwoman nisu konkurencija u duhovitosti i samoironiji), cedo je strip-autorice i akademske slikarice Helene Janecic, koja je na likovnoj sceni u posljednjih nekoliko godina postala ikona.

Avanture Horny Dyke prvi put su ukoricene u zasebnu strip-knjigu: svježe objavljeno izdanje "Horny Dyke: Na rubu konvencije" obuhvaca niz kratkih avantura naslovne junakinje, od onih "nabrijanih" kao što je rješavanje talacke krize, do onih koji tematiziraju živopisnu svakodnevicu u životu Horny Dyke i djevojaka koje ona pokušava zavesti, kao u epizodi "Proljetno cišcenje".

- Željela sam stvoriti seksualno aktivnu superjunakinju koja se svojim supermocima koristi da bi pomogla ženama u svakodnevnim poslovima kao što su pranje prozora, mijenjanje roleta, odvoz krupnog otpada... To su poslovi za koje bih se i ja koristila supermocima da ih imam, kaže Helena Janecic.

U zagrebackoj Galeriji VN strip je predstavljen izložbom na kojoj je publika mogla odigrati i videoigru kojom se mogu animirati njezine superjunacke navike i ciljevi.

Tekstualni dio albuma, u izdanju udruge "Domino", potpisuje Irena Jukic Pranjic, a osim stripova, ondje se nalaze i reprodukcije slika koje je umjetnica ranije ove godine izložila u galeriji "Marisall", pod nazivom "Superžene spašavaju stvar".

- Kad sam razmišljala o stvaranju lika superjunakinje, slijedila sam odreden obrazac - izgled, kostim, supermoci, prijatelji, neprijatelji, uzrecice. Kroz njih sam mogla izraziti ideje koje smatram bitnima: udoban kostim, s mnogo džepova, referencije na pop-ikone i filmove koji me inspiriraju, te stvoriti odmak od šablona i stereotipova ženskih likova, kaže autorica.

Helena Janecic rodena je 1979. u Osijeku. Nakon što je diplomirala na Sveucilištu Furman, SAD, i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kreirala je strip-superheroinu Horny Dyke, pastoralne slike slavonskih snaša ("Snaše", Galerija SC, Zagreb, 2008.) i mnoge druge projekte.

Izlagala je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u razlicitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Clanica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, živi i radi u Osijeku.


Podijeli: Facebook Twiter