Stres smanjuje mozak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su iskoristili jedinstvenu priliku da prouce ucinke traume na mozak.

U pokušaju da bolje razumiju posttraumatski stresni poremecaj (PTSP) znanstvenici su usporedili snimke mozga 42 zdravih adolescenata, snimljene u okviru ranijih istraživanja provedenih dvije godine prije potresa i tsunamija koji su pogodili Japan u ožujku prošle godine, s novim snimkama napravljenima tri do cetiri mjeseca nakon katastrofe.

Istraživanje objavljeno u casopisu Nature Journal Molecular Psychiatry pokazalo je da je kod osoba kojima je dijagnosticiran PTSP došlo do smanjenja obujma orbitofrontalnog korteksa - dijela mozga koji je ukljucen u donošenje odluka i emotivni odgovor.

"Promjene u volumenu orbitofrontalnog korteksa u vezi su s težinom simptoma PTSP-a", kazao je za AFP Atsushi Sekiguchi, voditelj istraživanja sa sveucilišta Tokohu.

Ranija istraživanja vec su pokazala da u mozgu pacijenata s PTSP-om dolazi do promjena no ovo je prvo koje je pokazalo u kojem dijelu dolazi do promjena uslijed traume.

Otkrice bi moglo pomoci lakšem postavljanju dijagnoze PTSP-a, a time i pravodobnom lijecenju.

Znanstvenici su utvrdili i da su osobe koje su prije traume imale manji prednji cingularni korteks, koji takoder sudjeluje u donošenju odluka i emocijama, imale vece izglede nakon stresa razviti PTSP.

"Mislimo da ove promjene nisu trajne jer su dosadašnja istraživanja pokazala da dolazi do poboljšanja u mozgu nakon terapije", kazao je Sekiguchi.

Sve osobe obuhvacene istraživanjem živjele su na podrucju grada Sendaija koji je bio zahvacen potresom. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter