Stres na poslu dovodi do sindroma izgaranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radite li više od 40 sati tjedno možete pregorjeti, tvrde strucnjaci. Više od osam sati dnevno u pet radnih dana povecava vjerojatnost da patite od sindroma izgaranja. A dugotrajna iscrpljenost zaposlenika dovodi do smanjenog interesa za rad i razdražljivosti.

Kronican stres na radnom mjestu u kombinaciji s nedostatkom zasluženog priznanja za rad dva su najvažnija cimbenika sindroma izgaranja, otkrivaju znanstvenici. Jeszs Montero-Marmn iz španjolskog Zavoda za medicinske znanosti kazao je da ta stanja stresa predstavljaju ozbiljne probleme za društvo te da ekonomska kriza ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje. Stres je usko povezan s brojem radnih sati: osobe koje rade 40 sati tjedno izloženije su riziku da pregore od osoba koje rade manje od 35 sati

Najugroženije su osobe koje su jako aktivne na svom radnom mjestu, ambiciozne su i imaju velik opseg radnih zadataka. Po razini ugroženosti slijedi profil zaposlenika koji rade monotone poslove, a u kategoriju 'ispranih' spadaju oni koji dugo rade isti posao i nisu dobili zasluženo priznanje.

Radnik s više od 16 godina službe na istom radnom mjestu izložen je pet puta vecem riziku da razvije taj oblik sindroma u usporedbi s radnicima koji su na istom radnom mjestu manje od cetiri godine.

Osobe koje pate od tog sindroma emocionalno su iscrpljene i postaju cinicne, a njihova je ucinkovitosti na poslu smanjena. No solidan obiteljski život pomaže da se to stanje drži pod kontrolom, tvrde lijecnici.

"Obitelj, kvalitetna veza ili djeca ponekad mogu djelovati kao zaštitni jastuci, jer kad završi radni dan možete napustiti poslovne brige i usredotociti se na druge vrste zadataka", kaže Jeszs Montero-Marmn.


Podijeli: Facebook Twiter