Strenjine fotografije za novi pocetak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samostalnom izložbom umjetnickih fotografija Eduarda Strenje, fotoreportera i urednika fotografije Glasa Istre, u srijedu navecer u Kandlerovoj 42 svecano su otvorene službene prostorije pulskog ogranka Matice hrvatske. Rijec je o 10 radova iz njegovog poznatog ciklusa "Neke nove price", o kojima je, kao i o Strenjinom radu, iscrpno govorila Vera Kos Paliska, akademska slikarica, profesorica pri pulskom Sveucilištu Jurja Dobrile i dugogodišnja clanica Matice hrvatske.

- I u ovim se fotografijama prepoznaju kontrasti svjetla i sjene, one su svojevrstan slikopis, a kroz njih se išcitavaju autorova upornost, požrtvovnost i radost stvaranja, porucila je Kos Paliska. Dodala je da one svojim kompozicijama otkrivaju njegovo umijece stvaranja umjetnicke fotografije i nadrealnih imaginacija.

Podsjetila je i na njegovu vrijednu tehniku fotografiranja, virtuoznost izraza, laboratorij duha, višestruke nagrade i priznanja koja je primio za svoj rad kao i na stotine zapaženih izložbi iz galerijskih prostora zemlje i inozemstva.

Na važnost otvaranja novih vrata pulske Matice upozorili su Igor Zidic, predsjednik Matice hrvatske, i Daniel Mikulaco, netom izabrani predsjednik pulskog ogranka. Prisutan je bio i Zorislav Lukic, glavni tajnik, kao i predstavnici Grada i Županije - Erik Lukšic i Miodrag Cerina.

- Bez doma, kuce i temelja teško je opstati, porucio je Zidic, koji se zahvalio svima koji su omogucili da Matica useli u nove prostore. Posebno je izdvojio važnost rada s mladima, jer "oni imaju energiju koju mi nemamo", kao i u tom kontekstu dobrodošlu i nužnu sinergiju svih generacija. Podsjetio je i na ciljeve koje promice Matica - zalaganje za pravedno i demokratsko društvo bez tiranije.

U popratnom programu nastupili su ucenici Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova - zbor srednje škole pod vodstvom prof. Vinke Buric te gitaristi Luka Šugar i Carla Božac.


Podijeli: Facebook Twiter