Stravična nesreća u Puli: Odgovoran vozač iz Galižane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanke 51-godišnja Renata Družetić Pliško i 49-godišnja Ksenija Batel poginule su, a 45-godišnja Tanja Carta teško je ozlijeđena, kada je na njih u ponedjeljak oko 23.40 sati, dok su se pješke vraćale iz grada prema svojim kućama na Velom Vrhu, u Ulici 119. brigade naletio BMW, njemačkih oznaka, nakon sudara s drugim BMW-om švicarskih oznaka.

Ksenija Batel poginula je na licu mjesta, dok je Renata Družetić Pliško preminula u pulskoj Općoj bolnici u 00.26 sati, utvrdila je policija. Tanja Carta je odmah pošto je dovezena u bolnicu operirana, a stanje joj je jučer bilo stabilno i izvan je životne opasnosti, saznali smo od glasnogovornika pulske Opće bolnice Gorana Paića. Vozači oba BMW-a, 23-godišnji Kristijan Ban iz Galižane, koji je upravljao BMW-om njemačkih oznaka koji je "pokosio" pješakinje, i Slavoljub Prpić, vozač BMW, švicarskih oznaka, jučer su uhićeni i privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske.

Skretao na parking

Nesreća se dogodila, izvijestila je jučer policija, ne navodeći identitete sudionika prometne nesreće, kada je 45-godišnji vozač iz Svete Nedjelje upravljao BMW-om, švicarske registarske oznake, kolnikom Ulice 119. brigade te je počeo skretati na lijevo na parkiralište Mandrač. U tom je trenutku u njega udario drugi BMW, njemačkih oznaka, kojim je upravljao 23-godišnjak iz okolice Vodnjana (iz Galižane op.a.), također Ulicom 119. brigade u istom smjeru, a koji je nepropisno pretjecao kolonu vozila. Nakon sudara, BMW njemačkih oznaka odbio se i udario u tri pješakinje koje su se kretale nogostupom kod ulaza na parkiralište. Alkotestiranjem je utvrđeno da vozači nisu bili pod utjecajem alkohola. Nad tijelima preminulih žena na Odjelu patologije obavit će se obdukcija. Na mjesto nesreće izašla je i dežurna zamjenica općinskog državnog odvjetnika iz Pule, mrtvozornica, vatrogasci te djelatnici održavanja cesta. Zbog očevida prometnica je bila zatvorena za sav promet od ponoći do 3.15 sati, a promet se odvijao obilazno.

Kada smo stigli na mjesto nesreće iz pravca grada ono je već bilo osigurano policijskim trakama, a ulica zatvorena za promet. No, policajac, koji je regulirao promet, propustio je naše službeno vozilo do samih traka postavljenih na oko šezdeset metara od mjesta naleta vozila na pješake. Tamo u daljini bila su na kolniku dva vozila, policijsko i ono pogrebnih usluga. Vozila, koja su se sudarila bila su izvan kolnika nama s lijeve strane, jedan parkiran na neasfaltiranom parkiralištu Mandrač, a drugi stotinjak metara dalje među stablima. Uz pomoć objektiva fotoaparata prepoznali smo da se radi o BMW-ima, crnom, švicarskih oznaka VD 106473, i sivom, njemačkih oznaka DBR KB 716. Vatrogasce, djelatnike Hitne medicinske pomoći i još nekoliko ljudi u civilnoj odjeći primijetili smo oko gromada kamenja koje su nam skrivale pogled na, kasnije se pokazalo, tijelo poginule žene. U vrijeme našeg dolaska kola Hitne pomoći već su ranije odvezla ozlijeđene žene, od kojih je jedna ubrzo preminula, a liječnička ekipa koja je bila na terenu za vrijeme našeg dolaska uskoro je otišla, a da nije nikog odvezla u svojim kolima.

U blizini trake bilo je nekoliko pješaka, mladića i djevojaka i jedan motocikl. Bili su to, kasnije smo saznali očevici nesreće, koji nam nisu o samoj nesreći ništa rekli. Uspjeli smo tek doznati da su djevojke, zaogrnute dekom, strankinje, Ruskinje iz Ukrajine, a motociklist iz Slovenije.

Suvozač ne zna

Pomoćnik načelnika pulske Prometne policije Igor Košara, koji je došao do nas, rekao nam je da se dogodila prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva vozila i da su smrtno stradale dvije osobe. Bilo je to za nas iznenađujuće budući da smo tada imali informaciju policije o jedno smrtno stradalom pješaku. Na pitanje koja je druga osoba, pješak ili vozač automobila, jer tada nismo znali da je vozilo naletjelo na grupicu pješaka, Igor Košara nam nije odgovorio.

- To vam ne mogu reći, očekujemo dolazak državne odvjetnice, rekao je Košara i udaljio se. Pokušali smo nešto saznati i od mrtvozornice, ali i ona nam je samo rekla da će ubrzo doći državna odvjetnica, koja je, čim je došla otišla na samo mjesto nesreće na koje mi nismo mogli. U međuvremenu smo ponovno pokušali saznati nešto od prisutnih očevidaca. Prišli smo mladiću za kojeg smo saznali da je bio suvozač u sivom BMW. Po njegovom izrazu lica bilo je očito da je duboko potresen. Prije nego li smo s njim razgovarali vidjeli smo da ga je zagrlila jedna djevojka i rekla mu: "Ne brini, bit će sve u redu."

Mladić nam je potvrdio da je bio suvozač u sivom BMW, da ne zna kako se nesreća dogodila, da su vozači oba BMW tamo gdje policija obavlja očevid. Na pitanje je li ozlijeđen, pokazao nam je krvavu desnu potkoljenicu i rekao da nije ništa strašno. Na pitanje zna li možda koji je automobil naletio na pješake odgovorio nam je: "Sivi." Udaljili smo se od njega i nastavili promatrati očevid. Vatrogasci su upalili reflektor, istražitelji su mjerili, zagledavali u gromade kamenja. Tek kada su postavili zastor u blizini jednog kamena bili smo sigurni da se radi o tijelu poginule osobe. Nešto kasnije tijelo su odvezla pogrebna kola, a državna odvjetnica nam je potvrdila da se radi o dvije poginule osobe.

- Dvije žene su smrtno stradale, jedna je teško ozlijeđena. Osobu koja je poginula na mjestu događaja smo identificirali, radi se o ženi srednjih godina, hrvatskoj državljanki. O druge dvije ne znamo ništa jer nemaju osobne dokumente pri sebi, rekla nam je zamjenica općinskog državnog odvjetnika Kristina Baćac. (Silva BODLAJ IVAŠIĆ i Mateo SARDELIN, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter