Strava u Marulićevoj ulici, stanari strahuju za svoju djecu

Damir Halilić Hal
Damir Halilić Hal

Dok su u pulskoj Marulićevoj ulici na broju 17 stanari odahnuli kad su se uspjeli riješiti susjeda Damira Jovanovića koji je gomilao kubike smeća u svom stanu, na broju 3 u istoj ulici noćna mora za druge ne prestaje. Napuštena zgrada Istragradnje, odnosno njihove sestrinske tvrtke I. G.-nekretnine (obje firme su u stečaju), i dalje je leglo prljavštine u kojem žive narkomani, beskućnici, ljudi bez identiteta, kao i prije više od godinu dana kad smo prvi put pisali o istom problemu. Navodno je upravo u tu zgradu, nakon što mu je stan prodan na javnoj dražbi zbog naplate duga za pričuvu, uselio - Damir Jovanović.

Svoj na svome

Po prizorima koje smo zatekli unutra, reklo bi se da je napokon došao na svoj teren. Gomile smeća, posvuda izmet, narkomanske šprice, prazne bočice metadona, razbijena stakla, smrad urina pomiješan s vlagom i zaudaranjem smeća i izmeta, bio bi najkraći opis užasa koji smo zatekli u toj zgradi. Valja pritom napomenuti da se zgrada nalazi u samom centru grada, na 50-ak metara od sjedišta MUP-a. U toj velikoj građevini nismo zatekli nikoga. Vjerojatno su "stanari" čuli naše glasove, pa su se posakrivali. Htjeli smo, zapravo, razgovarati s Jovanovićem, ali od njega ni traga, ni glasa.

Okolni stanari iz zgrade u Ulici Kačića Miošića 4 zato stalno čuju i vide svoje "susjede" i ne mogu se načuditi kako državne i gradske službe zatvaraju oči pred ovim, uvjerili smo se i sami, ogromnim problemom. Jedna nam mlađa stanarka (identitet poznat redakciji) kaže da stalno zove policiju. "Drogiraju se naočigled svih, žive tamo kao životinje, vrše veliku nuždu gdje god stignu. Nisu to skvoteri, skvoteri su pristojni, ove ne znam kako nazvati, narkomani i kriminalci, spodobe. Prošlog su vikenda na zgradi demontirali ogradu od inoksa, iznijeli su je na parkiralište i usred bijela dana utovarili u kamion. Uopće se više ne ustručavaju. Ne znam je li još išta ostalo na toj zgradi, a da nisu skinuli i prodali. Postalo nas je strah. Nije više samo da nemaš intime, jer te oni promatraju, nego nas je postalo i strah. Gledamo ih kako se bodu u venu", priča nam u dahu. (Bojan ŽIŽOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter