Strava u Labinu - otrovano devet mačaka

Neke od preživjelih maca koje se motaju oko labinske tržnice (I. RADIĆ)
Neke od preživjelih maca koje se motaju oko labinske tržnice (I. RADIĆ)

Devet uginulih mačaka, po svemu sudeći otrovanih snažnim sredstvom, uklonili su djelatnici Veterinarske stanice jučer poslijepodne s javnih površina oko tržnice u Labinu. Informaciju nam je potvrdila i policija, čiji su službenici nakon očevida obavijestili državnog veterinarskog inspektora Radoslava Putnika.

U izjavi za naš list Putnik je izrazio sumnju da bi se, po svjedočenju očevidaca ugibanja maca, moglo raditi o kaznenim djelima bezrazložnog ubijanja životinja na surov način te neovlaštenog raspolaganja otrovom, odnosno ugroze javne sigurnosti.

- Mačke su se grčile, izlazila im je pjena na usta, gledali smo ih kako ugibaju u groznim mukama. Strašno kako to netko može učiniti! Građani trebaju biti oprezni, nadgledati djecu, koja se ovdje često igraju, te čuvati kućne ljubimce, jer netko očito uokolo postavlja moćan otrov, rekla nam je Alda Miletić, predsjednica lokalne udruge za zaštitu životinja Fenix, koju su o masovnom trovanju obavijestile prodavačice s markata i stanari susjednih zgrada.

Miletić je izrazila čuđenje što se na mjestu nemilog događaja nije pojavio nitko od nadležnih gradskih službi, dok njena kolegica iz udruge Tanja Franković apelira na lokalne vlasti da konačno krenu s akcijama sterilizacije mačaka, kakve provodi i Fenix, kao jedinog humanog načina da se smanji broj maca lutalica.

Veterinarski inspektor Putnik veli, pak, da je nemoćan sve dok se ne pronađe počinitelj - tek tada može pokrenuti proceduru za zakonom propisane sankcije.

- Vjerujem da će policija utvrditi i gdje su nabavljen očito jak i vrlo opasan otrov, koji u malim dozama djeluje ubitačno unutar 15 minuta. Takvih nema u slobodnoj prodaji, već njima mogu raspolagati samo oni ovlašteni i posebno educirani, veli Putnik.

- Nije ovo ni prvi, a nažalost ni posljednji put da netko od tih mačkomrzaca uzima stvar u svoje ruke, niti je Labin tu izdvojen slučaj, dodao je veterinarski inspektor.

Stanar kvarta kraj markata, kojega smo danas zatekli na "trbuhu grada", kratko je poručio: "Onaj tko ne voli životinje, taj ne voli ni ljude. Nije nam svejedno da se to događa u našem susjedstvu". Prodavačica na ribljoj tržnici primijetila je, pak, da se oko tržnice nakotilo previše mačaka te da ni njenim kolegama nije drago kada im se, prljave od kopanja po kontejnerima, prošetavaju među štandovima. (piše Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter