Strauss-Kahn pušten iz kucnog pritvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn pušten je u petak iz kucnog pritvora bez jamcevine, nakon dramaticnog rocišta na sudu u New Yorku na kojem se postupak za pokušaj silovanja okrenuo u njegovu korist. Tužitelji su rekli da je dovedena u pitanje vjerodostojnost žene koja ga je optužila za pokušaj silovanja.

Zato je sud pristao pustiti Strauss-Kahna i vratiti mu uplacenu jamcevinu. On je pristao vratiti se na sud kad to bude potrebno, izmedu ostaloga i na saslušanje 18. srpnja.

Strauss-Kahna, koji je sa smiješkom je izašao iz sudnice, još ceka optužnica za pokušaj silovanja i seksualni nasrtaj.

Zbog uhicenja bio je prisiljen povuci se s položaja direktora Medunarodnog monetarnog fonda i cinilo se da su pokopane i njegove predsjednicke nade samo koji tjedan prije planirane objave kandidature. 62-godišnji Strauss-Kahn je sve do 14. svibnja kad je uhicen i zatim optužen za pokušaj silovanja sobarice u newyorškome hotelu, bio ozbiljan kandidat za predsjednicke izbore u Francuskoj 2012.

Pristalice Strauss-Kahna u francuskoj socijalistickoj stranci izrazili su zadovoljstvo obratom, a neki se nadaju i da bi mogao ponovno uci u predsjednicku utrku 2012.

Cijeli se slucaj protiv njega oslanjao na rijeci 32-godišnje imigrantice iz Gvineje koja je cistila apartman u hotelu Sofitelu na Manhatatnu gdje je Strauss-Kahn odsjeo.

New York Times prenio je rijeci jednoga izvora bliskog istrazi o tome da je sobarica prije više puta lagala pa tužitelji više ne vjeruju njezinoj verziji dogadaja. Njezin je brat za Reuters izjavio kako je ona žrtva blacenja.

Odvjetnik Strauss-Kahna izjavio je kako ce tražiti odbacivanje svih optužba protiv svoga klijenta. Po njegovim rijecima, Dominique Strauss-Kahn nedužan je i njegova se prica nijednom nije mijenjala.

Agencija Reuters prenijela je dijelove pisma koji su tužitelji uputili Strauss-Kahnovim odvjetnicima, u kojem stoji da je sobarica u hotelu Sofitel priznala da mijenjala dio iskaza. Ona je tužiteljima i porotnicima najprije rekla da je nakon incidenta pobjegla na hodnik i sacekala da Strauss-Kahn ode te je nedugo potom obavjestila svog nadredenog o cijelom dogadaju, kažu tužitelji. "Tužiteljica (sobarica) potom je priznala da je taj iskaz lažan i da je nakon incidenta u apartmanu 2806 nastavila cistiti susjednu sobu, potom se vratila u apartman 2086 i pocela ga cistiti prije nego je slucaj prijavila svom šefu", stoji u pismu.

Odvjetnik sobarice, medutim, tvrde da njihova klijentica nikada nije promijenila pricu te da i dalje ustraje u tome da je napadnuta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter