Strauss-Kahn negira optužbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnik Medunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn danas ce se popodne pojaviti pred sudom u New Yorku i ocitovati se o krivnji za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zatocenje sobarice iz hotela Sofitela, objavila je policija.

Ocitovanje je trebalo biti u nedjelju, ali je odgodeno zbog medicinskih pregleda, rekao je njegov odvjetnik. "Moj je klijent dobrovoljno pristao na forenzicni pregled", rekao je William Taylor. Dodao je da njegov klijent umoran, ali inace dobro. Na sudu namjerava reci da nije kriv, rekao je Taylor.

Policija je priopcila da je zatražila sudski nalog kako bi se pregledom potražili tragovi ogrebotina i opiranja silovanju na Strauss-Kahnovom tijelu. On je s lisicinama na rukama u meduvremenu iz policijske postaje u Harlemu prepracen na kazneni sud na Manhattanu.

Sobarica iz hotela Sofitela, koju je navodno pokušao silovati, službeno ga je idenfiticirala na policijskom prepoznavanju medu pet kandidata. Policija je takoder priopcila da je prikupila DNK dokaze iz apartmana u kojem se dogodio napad.

Strauss-Kahn nema diplomatski imunitet i ako mu se dokaže krivnja mogao bi završiti u zatvoru na 15 do 20 godina. Njegova supruga, poznata francuska televizijska voditeljica Anne Sinclair, stala je u njegovu obranu. "Niti na jednu sekundu nisam povjerovala tim optužbama", rekla je.



Vijesti o Strauss-Kahnovom uhicenju šokirala je Francusku i uzdrmala tamošnju politicku scenu. Politicki analiticari smatrali su da je on vjerojatno najozbiljniji protukandidat Nicolasu Sarkozyju na francuskim predsjednickim izborima 2012., što je imalo potvrdu i u ispitivanjima javnoga mnijenja. "Vijest koju smo primili iz New Yorka bila je kao udar groma", rekla je predsjednica Socijalisticke stranke Martine Aubry i pozvala na stranacko jedinstvo.
Celnica krajnje desnice Marine Le Pen izjavila je da su Strauss-Kahnove predsjednicke ambicije uništene.

Predsjednica manje Demokršacnske stranke Christine Boutin smatra da je Strauss-Kahnu namješteno. "Ovo je vrlo vjerojatno klopka u koju se upecao. Radi se o politickoj bombi za domacu politicku scenu", rekla je.

Iako su francuski biraci poznati po toleriranju izvanbracnih izleta svojih politicara, optužbe protiv Strauss-Kahna su nešto sasvim drugo i ako se dokažu vjerojatno ce donijeti najdramaticniji pad neke visokopozicionirane osobe u medunarodnoj politici u posljednjih nekoliko desetljeca.

Strauss-Kahn formalno je optužen za seksualni napad, pokušaj silovanja i protuzakonito zatocenje 32-godišnje sobarice u hotelu Sofitelu na Times Squareu u subotu poslijepodne. Pošto ga je mlada žena prijavila policiji, vrlo brzo je napustio hotel i požurio prema zracnoj luci no deset minuta prije polijetanja, iz zrakoplova Air Francea na liniji za Pariz, izvela ga je i privela policija te ga odmah ispitala u policijskoj postaji na Manhattanu. Nakon toga je protiv njega podignuta optužnica.

Strauss-Kahn na celo MMF-a došao je u studenome 2007. Prije toga je bio clan francuske Nacionalne skupštine i profesor ekonomije na pariškom Institutu za politicke znanosti.

Medunarodni monetarni fond (MMF) u nedjelju je priopcio da ce u odsutnosti njegova celnika Dominiquea Strauss-Kahna vodstvo te organizacije preuzeti njegov zamjenik John Lipsky. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter