Strateški o strategiji razvoja Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strategija razvoja grada Pule kao projekt nije zaboravljena. Dapace, ako je suditi po odgovorima iz Grada Pule, to je "živo tkivo" proživjelo i prvim koracima hrabro grabi prema svojoj dugovjecnosti. No, je li to baš tako. Namece se naime pitanje: sjeca li se itko što je Strategija razvoja grada Pule?

Valja se stoga prisjetiti da je krajem 2008. godine najavljivana kao krovni dokument koji ce "utvrditi ciljeve i prioritete razvoja grada do 2015. godine". Grad je raspisao natjecaj za izradivaca studije i to u listopadu lani, a od dva zainteresirana ponudaca odabrano je Sveucilište u Rijeci. Ugovor je sklopljen tek u ožujku ove godine kada su Sveucilištu isplacene prve 42 tisuce od ukupno 150 tisuca kuna. Rok za dovršetak je šest mjeseci, tako da se realno svaki dan može ocekivati da ce osvanuti prve konkretne smjernice razvoja ovoga grada koji vec godinama tapka u mjestu - iako neki kažu da ide i unatrag.

Šest mjeseci je, eto, tu, a strategija je još uvijek tek imaginarni dokument. Ili nije? Jer iz odgovora Grada ispada da se nešto i radi. Medutim, na sjednici Gradskog vijeca u srpnju pulskom gradonacelniku Borisu Mileticu bilo je upuceno pitanje o statusu tog dokumenta. Njegov je odgovor bio da je sve stopirano na njegovo osobno inzistiranje zbog predizborne kampanje.

U cijeloj prici važno je prisjetiti se i rijeci pulskog gradonacelnika da ce donošenje Strategije razvoja grada omoguciti donošenje dokumenata nižeg ranga. Pritom je spomenuo prometnu strategiju - o cijoj je svrsishodnosti doista dosta napisano i više nema smisla nadati se njenoj potpunoj realizaciji - ali je navedeno i brendiranje grada, gdje se valja prisjetiti projekta pod nazivom "Pula plus", u koji je svojevremeno utrošeno samo za prvu fazu sto tisuca kuna. I tog se projekta vjerojatno tek rijetki sjecaju, a sve što je ostalo od pulskog brenda, žutog križa na zelenoj pozadini, jesu majice i drugi gadgeti poput upaljaca i suvenircica.

Valja tek reci da su od ukupno planiranog iznosa placene prvotno spomenute 42 tisuce kuna, a da se na rijeckom Sveucilištu ipak nešto i radi po pitanju pulske strategije. U odgovoru koji je poslala Maja Šaric, strucna suradnica za projekte Pulskog centra za poduzetništvo, kaže se da je "prvi dio projekta obuhvacao odabir strucnog tima, izradu prijedloga za formiranje partnerskog odbora te prikupljanje dokumenata razvojnog plana. Pripremljeni su materijali za održavanje radionica na temu 'Swot analize društvenih znanosti, gospodarstva, infrastrukture i turizma' te su rangirani najcešci problemi u gradu", piše u odgovoru Šaric.

U drugom dijelu projekta odradenom ove godine "intenzivno se radi na velikoj studiji", i to po cetiri tematska poglavlja. U prvi spada analiza prostornih planova Pule i Županije, odnosno postojecih programa i projekata uz projekciju prognoza iz tih strateških dokumenata za grad Pulu. Drugo poglavlje obuhvaca analizu postojeceg stanja s devet potpoglavlja, od osnovnih podataka o Puli, komunalne i društvene infrastrukture, prirodnog i kulturnog naslijeda, gospodarstva, uloge grada u poticanju poduzetništva do swot analize za prostor, ljude i infrastrukturu, gospodarstvo, turizam i društvene djelatnosti. U trece poglavlje spadaju izvori financiranja prioritetnih projekata kroz podpoglavlja, iz uobicajenih izvora financiranja, pa i EU-fondova, dok cetvrto poglavlje obraduje nacin provedbe strateškog plana institucija, sustav monitoringa i evaluacije ucinaka, kaže Šaric, ma što da se krilo iza tih odgovora.


Podijeli: Facebook Twiter