Strategijom do jednakog razvoja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupština Jadranske euroregije, koju cini 26 regija iz sedam jadranskih zemalja (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija, Grcka, Italija i Slovenija), donijela je u cetvrtak deklaraciju kojom poziva Europski parlament, Vijece ministara, Europsku komisiju te druge europske institucije i svoje vlade da pokrenu donošenje Jadranske strategije po uzoru na Balticku strategiju.

"Jadransko more je malo, ali ono je jedino na Sredozemlju regionalno, oplakuje obale sedam zemalja. Po tome nam je u Europi najslicnije Balticko more i snažni su razlozi da Europa donese strategiju za Jadran", rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Jadranska strategija definirala bi regionalnu razvojnu politiku podrucja: integriran pristup zaštiti okoliša, jacanje konkurentnosti zasnovanoj na znanju, visokim tehnologijama i inovacijama putem sustavnog razvoja ljudskih resursa te jacanje institucionalne, kulturne i prometne povezanosti.

"Putujuci 15 sati automobilom od Igumenitse na Krfu do Splita možete shvatiti koji su to interesi koji nas povezuju. Moramo pritiskati naše vlade da bi se pokrenuli projekti, i završili vec pokrenuti, koji ce omoguciti brže i bolje veze izmedu nas", rekao je Kostas Karvounis iz Grcke prefekture Krf. Još prije 20 godina od Igumenitse se do Splita moglo doci brodom, ali danas su, unatoc razvoju svih pa i prometnih veza u Europi, pojedini dijelovi Jadrana postali još udaljeniji. Povecala se i razlika u razvijenosti dviju jadranskih obala, na što je upozorio Arben Shkoza iz Tirane, a Jadranska strategija bi imala za cilj i smanjivanje tih razlika.

"Politike su nam bliske, kulture su nam bliske, ali velike su razlike medu nama. Bez ulaganja u Albaniju, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku te razlike ce se još povecavati. Imamo politicke pretpostavke, još nam trebaju i ekonomske da buducnost Jadrana bude puno radosnija od prošlosti", rekao je istarski župan Ivan Jakovcic. On je na skupštini jednoglasno po drugi put izabran za predsjednika euroregije, dok je potpredsjednik Angelo Michele Iorio iz Molisea.


Podijeli: Facebook Twiter