Strategija za Pulu ili tek prošireni plan?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strategija razvoja grada Pule 2009.-2015. godine trebala bi biti dokument za buducnost te bi je trebalo izdignuti iznad politike, rekao je na konferenciji za novinare Mauricio Licul, pulski vijecnik Nezavisne gradske liste Plinija Cuccurina, komentirajuci projekt gradskih vlasti. Ustvrdio je da je upitno kada ce dokument biti usvojen, jer nece prije 2011., a rok do kojeg ce vrijediti je 2015. godina.

- Bit ce to dakle dokument za cetverogodišnji mandat, a to ne može biti strateški dokument razvoja, vec malo proširen operativni plan. No, i to je ocito dovoljno da se vec na iducim izborima može njime mahati i govoriti kako vladajuci strateški planiraju razvoj Pule. Mi smatramo da bi trebalo planirati dokument do 2020. godine i vec u njemu sagledati posljedice i rizike ulaska u Europsku uniju s lokalne perspektive. Zato cemo ici s prijedlogom za anketiranje što veceg broja ljudi, a predložit cemo i izradu nove platforme na stranicama Grada Pule, poput svima poznate wikipedije, uz pomoc koje bi gradani mogli izravno sudjelovati u tom dokumentu. Kroz desetak dana cemo prezentirati njeno apliciranje, rekao je Licul.

Govoreci o analizi stanja u Puli u okviru te strategije, rekao je da u njoj ne postoji dovoljno relevantnih podataka na temelju kojih bi se kasnije definirali ciljevi te da se svugdje kao problem spominje centralizacija države i nedostatak državnih sredstava za realizaciju programa, što bi znacilo da se slabosti svaljuju na državu, a u konacnici relativizira primjena.

Predsjednik Kluba vijecnika Bruno Nefat rekao je da ce na sjednici Gradskog vijeca intervenirati na tocki o uplati naknade za deponiranje otpada na Kaštijunu te zatražiti da se ubaci i obveza Grada Pule prema Opcini Medulin koja u svom vlasništvu ima desetak posto tog zemljišta.


Podijeli: Facebook Twiter