Strastveni nastup norveško-danskog harmonikaša

Geir Draugsvoll nastupio je u crkvi sv. Franje (V. B.)
Geir Draugsvoll nastupio je u crkvi sv. Franje (V. B.)

Početkom tjedna započela je s radom 22. međunarodna ljetna škola harmonike koja se održava u prostorima OKUD-a Istra u Puli, a škola će trajati do 27. kolovoza. Program je namijenjen i prilagođen učenicima, studentima, nastavnicima, profesorima, dirigentima i voditeljima orkestara, a cilj mu je stručno usavršavanje i stjecanje novih znanja. Program se ostvaruje putem individualne nastave sa solistima, teorijske glazbene slušaonice, komornog muziciranja, sudjelovanja u radu orkestara te prisustvovanja koncertima Ljetne škole.

Bitna značajka Ljetne škole su koncerti na kojima će nastupiti mladi ugledni umjetnici harmonike. Prvi od tih koncerata održan je preksinoć u crkvi sv. Franje, a nastupio je norveško-danski harmonikaš Geir Draugsvoll.

Na repertoaru su bile norveška narodna skladba "Hopdance" te potom "Valse for Dina", zatim djela nastala prošle godine "Autumn Rain" (2015.) i "Winter's Tale (2016.), "a breath of air - for the flame - in us" (2015.) Magnara Ama i "Water spirit" Staffana Mossenmarka, obje skladbe iz protekle godine.

Ovaj se umjetnik smatra jednim od najvažnijih glazbenika na harmonici, a recenzije na njegove nastupe bile su naslovljene poput "Probijanje granica", "Oduzima dah", "Majstorski" i slično. Sasvim opravdani naslovi, imajući u vidu veliki talent te majstorsku izvedbu kojom se predstavio. Njegov je nastup bio i vrlo strastven, nadahnut, gdje je istraživao granice instrumenta i njegovih izražajnih mogućnosti. Pažljiva publika znala je prepoznati i dugotrajnim aplauzom nagraditi njegov rad i trud, kao i talent i majstorsku izvedbu.

Održavanje 22. međunarodne ljetne škole harmonike omogućili su Ministarstvo kulture RH i Grad Pula. Već tradicionalno, OKUD Istra u Pulu dovodi najuglednije svjetske pedagoge i izvođače na klasičnoj harmonici. Ove godine predavači su osim Geira Draugsvoll, profesora harmonike na Danskoj kraljevskoj akademiji za glazbu u Kopenhagenu i Claudio Iacomucci, osnivač i predavač talijanske harmonikaške akademije koja djeluje na dvije lokacije Urbino (Italija) i Amsterdam (Nizozemska).

U petak u 21 sat u crkvi sv. Franje koncert će održati polaznici ove ljetne škole. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter