Strastveni i dojmljiv nastup Vladimira Mlinarića

(V. Begić)
(V. Begić)

U petak navečer u sastavu 17. festivala komorne glazbe Pulski umjetnici Puli u crkvi sv. Franje nastupio je poznati pulski pijanist s ljubljanskom adresom Vladimir Mlinarić. Višestruko nagrađivani izvođač, cijenjeni glazbeni pedagog, na ovome festivalu nastupa od samih početaka, uvijek ispraćen ovacijama publike, koje je i sada prepoznala njegov talent i predanost. 

Mlinarić je odabrao repertoar satkan od klasičnih djela, gdje su bili zastupljeni Mozart, Schubert, Beethoven i Liszt.

Započelo je vrlo uvjerljivo i nadahnuto Mozartovom „Sonatom u B-duru KV 281“, odnosno stavcima Allegro, Andante amoroso, Rondeau i Allegro, što je posebno tehničko zahtjevno zbog melodijske linije i dinamike koja traži predanost i usredotočenost.

U nastavku programa Mlinarić je izabrao Schuberta „Tri muzička trenutka“, Beethovena „Sonata c-mol, op.13“ i potom Liszta s „Tri skladbe iz Godine hodočašća: Italija“, a to su „Sposalizio“, „Il pensieroso“ i „Canzonetta del Salvator Rosa“.

O Mlinarićevom talentu, odgnjegovanoj muzikalnosti, činjenici da je riječ o profinjenom interpretu koji udružuje akademizam i slobodnu fantaziju, kao i ambiciju te veliku ljubav prema glazbi, već je puno puta sve rečeno.

Klavir je počeo učiti u sedmoj godini, a nakon završene glazbene škole u klasi Karmen Kirac u rodnome gradu, odlazi put Ljubljane gdje je diplomirao klavir na Akademiji za glasbo, a gdje već 14 godina predaje. I ranije je radio na ovoj Akademiji, ali kao korepetitor. Sudjelovao je na brojnim festivalima, natjecanjima, a surađuje s velikim brojem sastava, glazbenih pedagoga i umjetnika.

Učestalo je i u žirijima klavirskih natjecanja, o njegovim izvedbama stručna kritika piše da su „precizne i pregledne, a o njegovom stilu da je diskretan i nenametljiv“.

Drži seminare u Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji i Crnoj Gori, a djelovao je i kao korepetitor na Mozarteumu u Salzburgu. (V. B.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter