Strasbourg: Spolni odgoj ne zadire u prava roditelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država ima ovlast osigurati obrazovanje djeci, pa i spolni odgoj, koji mora biti religijski neutralan i time ne zadire u pravo roditelja da odgajaju i obrazuju djecu, kao ni u vjerske slobode roditelja. Smisao je to odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu iz rujna 2011. godine u slučaju "Dojan i ostali protiv Njemačke", a na koji se poziva i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Zahtjev pet bračnih parova iz Njemačke koji su tvrdili da su nastavom spolnog odgoja u osnovnoj školi narušena njihova roditeljska i vjerska prava sud je jednoglasno odbio kao neosnovan.

Svih pet bračnih parova pripadnici su Evangeličke crkve, a djeca su im išla u osnovnu školu u Salzkottenu. Bračni par Dojan djecu je tjedan dana zadržao kod kuće kako ne bi slušali o spolnom odgoju zbog čega su kažnjeni sa 75 eura, a u drugom navratu sa 120 eura kada nisu svoju kći slali na radionicu u sklopu spolnog odgoja na kojoj se djeci govorilo o opasnostima spolnog uznemiravanja djece od starijih ljudi ili članova obitelji. Slično su postupali i ostali roditelji koji su se pritužili Sudu u Strasbourgu zbog čega su redovito globljeni. Jedan je bračni par odbijao ne samo slati djecu u školu nego i plaćati kazne, pa mu je izrečena zatvorska kazna od 43 dana. Sud je naveo i da roditelji imaju prilike odgajati i obrazovati svoju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima i u slobodno vrijeme i vikendom. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter