Strasbourg: RH pristrano istražila smrt pacijentice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski sud za ljudska prava presudio je danas da je Hrvatska povrijedila procesnu obvezu iz čl. 2. Konvencije (pravo na život) jer nije učinkovito istražila smrt pacijentice zbog liječničke pogreške.

Riječ je o smrti sestre Pere Bajića, koji je i tužio Hrvatsku sudu u Strasbourgu. Njegova sestra bolovala je 1994. od abdominalnog tumora te je operirana pošto je kirurgu, kojemu se u presudi samo navode inicijali V. B., platio mito od 5000 njemačkih maraka. Pacijentica je operirana idućeg dana, no umrla je nakon operacije.

Sud u Strasbourgu utvrdio je da Hrvatska nije osigurala neovisan i nepristran sustav koji će se baviti pitanjem uzrokovanja smrti ili teških ozljeda zbog pogreške liječnika, što je dovelo do povrede prava iz Konvencije u tom predmetu.

Sud je u odluci naveo kako je mjerodavno državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu koju je protiv liječnika podnio podnositelj na temelju nalaza vještaka koji su radili na istom fakultetu kao i prijavljeni liječnik (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Europski suci primijetili su da se upravo odluka o odustajanju od kaznenog progona, a poslije i odluka prvostupanjskog suda temeljila na tom vještačenju koje se, po praksi suda u Strasbourgu i hrvatskome pravu, može smatrati pristranim. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter