Strasbourg: RH nije zaštitio žrtvu nasilnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nije ispunila obvezu osiguravanja prava na poštivanje privatnog života te je time prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima, zakljucio je Europski sud za ljudska prava u presudi donesenoj povodom tužbe koju je podnijela hrvatska gradanka, žrtva dugogodišnjeg obiteljskog nasilja.

Njezini osobni podaci i dalje su tajni te se predmet vodi pod nazivom «A. protiv Hrvatske». Sud u Strasbourgu presudio je da Hrvatska tužiteljici mora isplatiti ukupno 13 i pol tisuca eura - devet tisuca na ime nematerijalne štete te 4.470 eura za naknadu troškova.

- Ovo je prva presuda Europskog suda u kojoj je utvrdeno da je neka država prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima zbog toga što nije provela mjere zaštite žrtve, istaknula je Ivana Radacic, znanstvenica u Institutu Ivo Pilar i suradnica Centra za mirovne studije.

- Sud je ovime odaslao vrlo važnu poruku, a to je da je glavni smisao zakonodavstva pružanje sigurnosti žrtvama. A za to nije dovoljno donositi sudske odluke, nego i osigurati da se one provedu, kazala je odvjetnica Sanja Bezbradica koja je zastupala tužiteljicu A.

Pakao nasilja za A. poceo je prije sedam godina. Protiv njezinog nasilnog supruga koji ju je maltretirao fizicki i psihicki te joj prijetio smrcu, vodeno je nekoliko postupaka. Sud ga je kaznio novcanom kaznom, odredio psihosocijalnI tretman, zabranU približavanja žrtvi te ga osudio na zatvorsku kaznu od osam mjeseci. No, ni jedna od ovih odluka nije provedena.

Koliko je nasilnik bio uporan govori cinjenica da je nakon razvoda unajmio detektiva koji je otkrio tajnu adresu na kojoj su A. i njezino dijete živjeli. Nakon toga A. je predala zahtjev za izricanje hitne zaštitne mjere, no sud ju je odbio jer je zakljucio kako nije dokazala da je u neposrednoj životnoj opasnosti. A. je zbog toga podnijela predstavku Ustavnom sudu, no ustavni suci su je odbacili.


Podijeli: Facebook Twiter