Strasbourg: Odšteta Puljaninu koji je lišen slobode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu udijelio je još jednu pljusku hrvatskom pravosuđu! Ovoga puta (i to ne prvi put) za slučaj iz istarskog pravosuđa koji je amenovao i Ustavni sud RH. Prema presudi koja je objavljena 6. studenog na internetskim stranicama Suda, Republika Hrvatska dužna je Puljanina Kabira Osmanovića (27) obeštetiti s 2.500 eura zbog neimovinske štete koju je pretrpio 2009. godine kada je zbog prekršaja odnosno narušavanja javnog reda i mira zadržan osam dana iza rešetaka!

Ocijenjeno je da je u njegovom slučaju povrijeđen članak 5. točka 4. Konvencije o ljudskim pravima i slobodama u kojoj stoji da "svatko tko je lišen slobode uhićenjem ili pritvaranjem ima pravo pokrenuti sudski postupak u kojem će se brzo odlučiti o zakonitosti njegova pritvaranja ili o njegovu puštanju na slobodu ako je pritvaranje bilo nezakonito". 

Sudu u Strasbourgu je zahtjev za zaštitu prava u ime Kabira Osmanovića podnio odvjetnik Nenad Sladaković nakon što je iscrpio sve mogućnosti domaćeg pravosudnog aparata smatrajući da je u slučaju ovog Puljanina, u hrvatskim zakonima neutemeljenom odlukom o njegovom osmodnevnom zadržavanju iza rešetaka, povrijeđeno više odredbi Konvencije i stoga je zatražio odštetu od 20.000 eura. No sud je ocijenio da je povrijeđen samo spomenuti članak te dosudio da se na ime pretrpljene nematerijalne štete obešteti s 2.500 eura uz 30 eura poštanskih troškova, plus pripadajuće kamate. Republika Hrvatska dužna je obeštećenje isplatiti u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti odluke Suda. Najveća zamjerka suda u Strasbourgu odnosi se na rješenje Ustavnog suda kojemu se Puljanin obratio radi zaštite Ustavom zajamčenih prava, a koji je njegov predmet odbacio kao nedopušten s obrazloženjem da je u međuvremenu pušten iz pritvora.

Naime, nakon okršaja s dvojicom policajaca izvan službe na benzinskoj postaji Ine u Šijani 9. listopada 2009. godine tada 24-godišnji Kabir Osmanović i njegov četiri godine mlađi brat Aladin uz optužni su prijedlog PU istarske odvedeni sucu za prekršaje. Njihov prijatelj, tada 22-godišnji Veljko Sabadoš, protiv kojeg je policija također podnijela optužni prijedlog, nije bio priveden na Prekršajni sud jer je zbog zadobivenih ozljeda idućih deset dana proveo u bolnici.

Trojicu mladih Puljana policija je tada prijavila za narušavanje javnog reda i mira u kojemu je teško ozlijeđen N. R. (policajac izvan službe kojemu je utvrđen prijelom nosa, op. a.) te predložila da im se odredi zadržavanje zbog bojazni da bi ponovili prekršaj i zbog "medicinske dokumentacije" (bez obrazloženja čije i kakve, op. a.).

Osim prekršajnog, protiv braće Osmanović i Veljka Sabadoša je zbog istog incidenta pokrenut i kazneni postupak. Na pulskom je Općinskom sudu u tijeku suđenje temeljem optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Puli čiji je sadržaj gotovo identičan optužnom prijedlogu koji je policija protiv njih još 2009. podnijela Prekršajnom sudu i za što su osuđeni na kazne koje im pokrivaju vrijeme zadržavanja. Odvjetništvo tereti Sabadoša za napad na službenu osobu i teško ozljeđivanje policajca te za njega traži jednogodišnju bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Braća Kabir i Aladin optuženi su "samo" za napad na službenu osobu te je za njih zatražena kazna od osam mjeseci zatvora. Na Općinskom sudu u Puli nalazi se i tužba Aladina Osmanovića i Veljka Sabadoša protiv dvojice policajaca izvan službe i petorice interventnih policajaca PU istarske zbog ozljeda koje su im nanijeli 9. listopada 2009. (Piše Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter