Stranke u Gradskom vijeću podijelit će 720 tisuća kuna

Novac služi za pokriće troškova političkih stranaka (Arhiva)
Novac služi za pokriće troškova političkih stranaka (Arhiva)

Političke stranke koje imaju predstavnike u pulskom Gradskom vijeću ove će godine podijeliti 720 tisuća kuna. Za svakog člana u Gradskom vijeću stranke će mjesečno dobiti 2.510,45 kuna, a za svaku članicu, odnosno podzastupljeni spol 2.761,50 kuna. Kako IDS ima četiri vijećnice, SDP dvije vijećnice, a HNS Istarski umirovljenici i Zeleni jednu vijećnicu njihovi će iznosi automatski biti viši.

Nefat i Licul "ispali"

Po takvom izračunu najviše će mjesečno dobiti IDS kojem pripada 26 tisuća kuna. SDP će mjesečno primati 10,5 tisuća kuna, a HSU i HDZ po pet tisuća kuna. HNS, Zeleni i Istarski umirovljenici mjesečno će dobiti 2,7 tisuća kuna, dok će BDSH i SDSS primati 2,5 tisuća kuna. S obzirom da je politička stranka Ladonja prestala postojati i da je stoga brisana iz Registra političkih stranaka nema pravo na financiranje iz sredstava proračuna jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave pa će tako nezavisni vijećnici Bruno Nefat i Mauricio Licul ostati bez ovih sredstava.

Sredstva za redovito godišnje financiranje političkih stranaka iz proračuna jedinica lokalne samouprave raspoređuju se na način da se utvrdi jednaki iznos sredstava za svakog člana u predstavničkom tijelu, tako da pojedinoj političkoj stranci pripadaju sredstva razmjerna broju njezinih članova predstavničkog tijela u trenutku konstituiranja predstavničkog tijela. Za svakoga izabranog člana predstavničkog tijela podzastupljenog spola, političkim strankama pripada i pravo na naknadu u visini od 10 posto iznosa predviđenog po svakom članu predstavničkog tijela.

Tromjesečne isplate

Raspoređena sredstva doznačuju se na žiro-račun političke stranke tromjesečno u jednakim iznosima.

Identičnih 720 tisuća kuna dodijeljeno je strankama koje su zastupljene u Gradskom vijeću i prošle godine odlukom o raspoređivanju sredstava za financiranje aktivnosti političkih stranaka u Gradskom vijeću koje broji 25 vijećnika. Iako je činjenica da je lokalna samouprava Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe dužna osigurati sredstva u proračunu za rad stranaka koje imaju gradske vijećnike, zbog povećanja prireza, cijene vrtića i, tada, ukidanja subvencioniranja prijevoza učenicima, izazvalo je to lavinu kritika. Subvencioniranje prijevoza učenika u međuvremenu je djelomično vraćeno. No, po pitanju ove naknade političke stranke koje su osvojile mandate u Vijeću smatraju da je riječ o sredstvima potrebnim za funkcioniranje njihovih stranaka te da je ovakvo financiranje stranaka općenito bolje i transparentnije. Većina pulskih stranaka smatra da Zakon o financiranju političkih stranaka jasno propisuje kako se financiraju političke stranke te su iznosi koji se isplaćuju iz pulskog proračuna u razini zakonskog minimuma, a služe za pokriće rashoda stranaka, za plaće zaposlenika i ostale troškove. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter