Stranke pod sankcijama: HSU plaća kaznu za 2011.

Stranka Silvana Hrelje ostala bez četvrt milijuna kuna (Goran MEHKEK/CROPIX)
Stranka Silvana Hrelje ostala bez četvrt milijuna kuna (Goran MEHKEK/CROPIX)

Hrvatska stranka umirovljenika ostala je bez 250 tisuća kuna iz državnog proračuna jer je zakasnila s objavom financijskog izvješća za 2011. godinu. Rok koji je prekoračen bio je 1. ožujka 2012, pa je pomalo bizarno kako je saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, pod predsjedanjem SDP-ovog Peđe Grbina, kaznu odredio tek prije nekoliko dana. Prema odluci Odbora, HSU neće dobiti predviđen novac za financiranje u posljednjem tromjesečju ove godine.

U HSU kažu kako će "svoju pogrešku platiti", te opisuju cijeli slučaj kao nenamjernu grešku zbog koje nisu očekivali sankcije.

- HSU je financijski izvještaj za 2011. godinu predao Državnom uredu za reviziju u zakonskom roku, no zbog kašnjenja u objavljivanju od nekoliko dana stranka ostaje bez 252.437 kuna, objašnjava stranački glasnogovornik Jurica Galešić

Uz HSU, koja ima četiri saborska zastupnika i dio je vladajuće Kukuriku koalicije, bez sredstava iz državnog proračuna je ostala Bošnjačka demokratska stranka. BDSH je kažnjen s 118 tisuća kuna za neobjavljivanje financijskog izvješća, te s još 36 tisuća kuna za neobjavljivanje podataka o donacijama, ali taj se iznos može smanjiti objavljivanjem traženih podataka.

Prve kazne zbog kašnjenja financijskog izvješća u travnju ove godine dobili su SDP (obustava financiranja od pet milijuna kuna) te manjinski zastupnici Furio Radin i Vladimir Bilek (po 80 tisuća kuna). (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter