Stranke oko HDZ-a potpisale izbornu koaliciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici stranaka koalicije okupljene oko HDZ-a potpisali su danas sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Europski parlament te poručili da je riječ o koaliciji i za buduće predsjedničke i parlamentarne izbore.

Prva četiri mjesta na koalicijskoj listi zauzimaju kandidati iz HDZ-a, peto mjesto pripalo je HSS-u, šesto i osmo HSP AS-u, posljednje, 11. mjesto Bloku umirovljenici zajedno (BUZ), a preostala mjesta popunit će HDZ.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uvjeren je da koalicija HSS-a, HSP AS-a, BUZ-a, Hrvatske demokršćanske stranke i Zagorske demokratske stranke jamči pobjedu na europskim, ali i predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

"Sinergija narodnjačkih snaga u Hrvatskoj može i mora donijeti pobjedu, ne samo zbog obrane temeljnih vrijednosti, primjerenih hrvatskom narodu, nego i protiv jedne nove doktrine totalitarizma, a to je totalitarizam siromaštva i gospodarskog razaranja zemlje u režiji Kukuriku koalicije", kazao je Karamarko.

Podsjetio je da je koalicijska lista na euroizborima u travnju prošle godine osvojila najveći broj mandata, što tumači kao dobru podlogu za novu izbornu pobjedu.

Kao prioritet koalicije naveo je oporavak gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. "Iz Hrvatske je u zadnje 2-3 godine iselilo 30 tisuća mladih i mi moramo zaustaviti taj egzodus hrvatskog naroda", poručio je Karamarko.

Predsjednica HSP AS Ruža Tomašić kazala je, pak, da misija koalicije "nije dopasti se strancima, nego raditi za hrvatske građane i ne dopuštati drugima da odlučuju o sudbini Hrvatske i hrvatskog čovjeka". "Pokazat ćemo i dokazati da se politika može voditi i pošteno", poručila je Tomašić.

Čelnik HSS-a Branko Hrg istaknuo je da je koalicija stvorena na "tri stupa - Starčeviću, Radiću i Tuđmanu". "Ako se išta može nazvati domovinskom koalicijom, onda je to to", kazao je.

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika ocijenio je da je koaliciji "vrijeme da nastavi gdje je prošle godine stala". "Vodimo 2:0, a nakon izbora u svibnju vodit ćemo 3:0", rekao je Špika i najavio da će BUZ ove godine "preformulirati kampanju i ići na preferencijalne glasove". "Pozvat ćemo sve umirovljenike da sami kažu žele li svog predstavnika u Europskom parlamentu", poručio je.

Karamarko je nakon potpisivanja novinarima rekao kako očekuje da će koalicija ove godine barem ponoviti prošlogodišnji uspjeh sa šest osvojenih mandata.

Na medijske napise o sporu s Europskom pučkom strankom oko koaliranja s Ružom Tomašić, koja se nakon prošlih izbora pridružila Klubu europskih reformista i konzervativaca, Karamarko je kazao kako tog spora nije bilo pa ga nije trebalo ni rješavati. "Kako ćemo riješiti ono što zapravo ne postoji? Može netko htjeti da postoji spor. Možda je netko htio utjecati na to da se ova koalicija raspadne, da se nikad ne realizira, zbog spoznaje da je ovo pobjednička koalicija, ali evo, takvi su, nadam se, danas razočarani", rekao je Karamarko.

I Ruža Tomašić očekuje ponavljanje prošlogodišnjeg izbornog rezultata. "Izgleda da mene dragi Bog stvarno voli. Izborna kampanja prošle godine bila je super, kampanja koju su drugi vodili. PR mi je bio fantastičan, zahvaljujem svima koji su pomogli i još jednom napominjem da ovo nije lista HDZ-a, ovo je koalicijska lista", rekla je Tomašić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter