Stranke obećale da će poštovati ženske kvote

Okrugli stol o participaciji žena na nadolazećim parlamentarnim izborima u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Okrugli stol o participaciji žena na nadolazećim parlamentarnim izborima u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Sudeći po obećanjima koje su dali predstavnici stranaka koje su danas sudjelovali na okruglom stolu o participaciji žena na nadolazećim parlamentarnim izborima, udio žena na stranačkim listama za Sabor iznosit će najmanje 40 posto, a neke će stranke na svoje liste stavljati i do 50 posto žena.

Naime, obećali su to danas sudionici okruglog stola, odnosno predstavnici SDP-a IDS-a, HDZ-a, ORaH-a, HSU-a, HNS-a, Laburista, Istarskih demokrata, Naprijed Hrvatske, Narodne stranke - reformista i Živog zida. Svi su oni osudili nedavno donesenu odluku Ustavnog suda o ukidanju sankcija za neuvođenje rodnih kvota, složivši se da je to velik udarac dugogodišnjim nastojanjima za uspostavom rodne ravnoteže u procesima političkog odlučivanja.

U raspravi koju je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije sudjelovala je i ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin koja je odluku Ustavnog suda nazvala skandaloznom te je apelirala na sve političke stranke da, unatoč takvoj odluci, na predstojećim izborima kandidiraju najmanje 40 posto žena i time učine rodno osjetljiv demokratski iskorak.

- Na svim razinama političkog odlučivanja žene su i dalje marginalizirane. Što se tiče zastupljenosti žena u Saboru, mi se od 2000. godine nismo pomakli s 25 posto, a i ovi su izbori prilika da broj zastupnica u Saboru povećamo barem na 30 posto. Također, bitan je i raspored na listama, jer ako se žene stavljaju pri samom dnu, naravno da nemaju realne šanse dobiti mandat, rekla je Štimac Radin. Komentirala je i početak kampanje, kazavši da je već sada vidljivo da se u prvi plan ističu muškarci te da su u najvećim strankama, HDZ-u i SDP-u, uglavnom muškarci nositelji lista dok su žene i dalje iznimka.

Naglasila je da biračko tijelo u Hrvatskoj nije toliko konzervativno te da se žene izabiru ako su uključene u izbornu trku i dodala da su upravo stranke glavni filter koji žene (ne)propušta u Sabor.

Predstavnica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Branka Žužić navela je da je Istarska županija nedavno potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, rekavši da i taj dokument treba biti dodatni motiv strankama da se drže načela ravnopravnosti pri sastavljanu izbornih lista. Spomenula je da na razini Parlamenta od ukupno 36 zastupnica, njih 21 dolazi iz redova SDP-a, rekavši da je ta stranka dosad imala najveći udio žena u Saboru. Također, upozorila je da je IDS u dosadašnjim sazivima imao tek jednu zastupnicu, a pohvalila je odluku Laburista koji su na zadnjim lokalnim izborima odlučili da neće prihvaćati one liste na kojima je manje od 40 posto žena.

Predstavnica IDS-a Sandra Čakić Kuhar naglasila je da se vremena mijenjaju, a demokracija ući, dodajući kako će njihova lista ubrzo biti objavljena te da će imati minimalno 40 posto žena. Isti postotak planira i stranka Ive Josipovića Naprijed Hrvatska,  potvrdio je njen predstavnik Dino Kozlevac, kazavši da se na čelu izbornog stožera u 8. izbornoj jedinici nalazi žena.

Predstavnica ORaH-a Dragica Pršo navela je da će ta stranka imati ravnopravan udio muškarca i žena na listama, konkretno, omjer će iznositi 50 naspram 50 posto. Navela je da se zalažu za načelo paritetne demokracije ne samo na listama, već i unutar same stranke.

Podjednak broj žena i muškaraca prilikom sastavljanja listi imati će i Živi zid, kazala je Nensi Krupić, dok je predstavnica HDZ-a Milka Ćaleta rekla da će se poštivati kvota od najmanje 40 posto žena na listama i dodala da je stranci dodatni vjetar u leđa i izbor njihove kandidatkinje Kolinde Grabar za predsjednicu Republike. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter