Stranka zelenih: Vlasti obmanjuju oko TE Plomin 3

Tražimo da IŽ raspiše referendum o energentu u TE Plomin 3 (R. SELAN)
Tražimo da IŽ raspiše referendum o energentu u TE Plomin 3 (R. SELAN)

Tražimo od Skupštine IŽ da raspiše referendum o energentu u budućoj TE Plomin 3, a građane pozivamo da se izjasne žele li da to bude plin ili ugljen, poruka je konferencije za novinare koju je sazvao Josip Anton Rupnik, predsjednik Stranke zelenih i županijski vijećnik, uz potporu Nansi Tireli, saborske zastupnice iz Laburističke stranke, Sanje Frankola iz Udruge "Naša zemlja", Bojana Kurelića iz Akcije mladih Rijeka, Dina Debeljuha, bivšeg saborskog zastupnika i veleposlanika u Indiji te Lucijana Mohorovića, liječnika koji se bavio znanstvenim proučavanjem utjecaja termoelektrane na zdravlje.

Optužili su vlast na svim razinama za netransparentnost, samovolju i obmanjivanje građana u vezi s TE Plomin 3.

- U srpnju prošle godine zatražili smo od Skupštine IŽ referendum od energentu u TE Plomin 3, koji nije održan. Nedavno smo vladajućem IDS- u postavili pitanje zašto je to tako, ali do sada nismo dobili odgovor, kaže Rupnik. Tireli je vlastima poručila da pregovore s HEP-om mogu "objesiti mačku o rep".

- Dogovor o udvostručenju koeficijenta naknade za na korištenje prostora i njenoj podjeli postignut je mimo zakona. Prema sadašnjem zakonu na naknadu ima pravo samo jedinica lokalne samouprave na kojoj se nalazi termoelektrana, a to je općina Kršan, kazala je ona. Frankola kaže da njena udruga teško dolazi do informacija o novom bloku termoelektrane, dok Debeljuh ističe da je u Indiji vidio posljedice onečišćenje zraka i ne želi da se to dogodi u Istri. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter