Stranka zelenih protiv TE Plomin na ugljen

Rupnik i Ferenčić o Plominu (A. ŠĆULAC)
Rupnik i Ferenčić o Plominu (A. ŠĆULAC)

Protivimo se izgradnji nove termoelektrane Plomin C na ugljen, jer smo zbog ispuštanja nedopustivih količina ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu, protiv ugljena kao energenta. Smatramo da je glavni uzrok ovome u pojedinačnim provizijama i u institucijama koje ne poštuju ljudska prava, rekao je na današnjoj konferenciji medije održanoj u Labinu, predsjednik Zelenog Saveza-Zeleni, Anton Josip Rupnik.

- Hrvatska se kao članica Europske unije, obvezala i potpisnica je dokumenata koji određuju povećane naknade, za ispuštanje CO2 u atmosferu, pa postavljam pitanje kako je moguće da se u našoj državi sve to ignorira, te se i dalje grade energetska postrojenja na fosilna goriva koja ispuštaju prevelike količine CO2?, pita se Rupnik.

Rupnik je izvijestio novinare da je početkom lipnja ove godine podnijeta od Zelenog Saveza - Zeleni prijava USKOK-u zbog nepoštivanja zakonskih odredbi, na koju do današnjeg dana još nije dobiven nikakav odgovor, a obavijest o tome proslijeđena je Vladi RH, svim političkim strankama, predsjedniku Sabora i ministru zaštite okoliša i prirode, Mihaelu Zmajloviću.

Potpredsjednica stranke, Gordana Ferenčić istakla je "kako je žalosno da se ne sluša glas ljudi s Labinštine jer je riječ o zaštiti okoliša i zdravlju ljudi. Sve je to ovdje stavljeno u drugi plan, u odnosu na nečije privatne provizije, iako smo u više navrata obrazlagali zašto ugljen ne dolazi u obzir kao energent", rekla je Ferenčić. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter