Stranim vodičima jednake obaveze kao domaćima

Rossana Matejčić Miljević (N. LAZAREVIĆ)
Rossana Matejčić Miljević (N. LAZAREVIĆ)

Na nedavnom sastanku u Ministarstvu turizma sudjelovali su i članovi Društva turističkih vodiča Pule, doznajemo od njegove predsjednice Rossane Matejčić Matijević. Prisutni predstavnici udruženja turističkih vodiča iz gotovo svih hrvatskih regija i gradova i ministar turizma Gari Cappelli složili su se tom prigodom da strani vodiči koji rade u Hrvatskoj moraju položiti ispit za vođenje po zaštićenim lokalitetima, kako to već čine oni domaći.

Na temelju licenci iz vlastitih zemalja (priznatih na području cijele EU), strani vodiči dobivaju od Ministarstva turizma ovlaštenja ili dozvole za privremeno i povremeno vođenje na cijelom teritoriju Hrvatske, što ne uključuje ovlaštenja za vođenja po područjima zaštićenih lokaliteta u Hrvatskoj. No, strani vodiči bez posebno položenih ispita vode turiste i po zaštićenim lokalitetima. Upravo su tu činjenicu domaći vodiči istaknuli kao važan problem u svom poslu. Matejčić Matijević je napomenula da su na sastanku predstavnici udruga iz Dubrovnika i Trogira ukazali na neophodno mijenjanje pravilnika o priznavanju inozemnih kvalifikacija, s čime su se svi složili.

- Ministar Cappelli je pažljivo saslušao sve naše komentare i prijedloge i u više navrata naglasio kako Ministarstvo turizma zajedno s vodičima nastupa kao partner. Naglasio je da će nastojati riješiti problem i maksimalno zaštititi interese domaćih vodiča u okviru mogućnosti koje EU direktive pružaju, uzimajući u obzir primjere dobre prakse drugih europskih zemalja te vodeći računa o zaštiti kvalitete i struke. Oformljenja je radna grupa pravnika-vodiča i predstavnika udruga, koja će u slijedećem razdoblju predložiti potrebne izmjene, izvijestila je Matejčić Matijević, izrazivši nadu u skoro rješenje problema i izjednačavanje domaćih i stranih vodiča. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter