Strani studenti spas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ono što se cesto cuje medu hrvatskim menadžerima i raznoraznim poslovnim savjetnicima kao potreba uskladivanja obrazovanja i tržišta rada, upravo se dogada u Engleskoj pa je cini se odzvonilo humanistickim zanimanjima i društvenim studijima. I to jer ne doprinose financijskom procvatu zemlje. Naime, britanska ce sveucilišta platiti danak recesiji buduci da im je Vlada odlucila srezati budžete i preporucila da se više fokusiraju na diplome koje ce direktno donositi benefite njihovoj ekonomiji, izvještava Reuters.

To znaci manje filozofije i povijesti umjetnosti, a više prakticnih i statusnih zanimanja kao što su znanost, inženjering i pravo. Od sveucilišta se takoder traži da svoje klasicne trogodišnje studije skrate na dvije godine kako bi uštedjeli novce i brže stjecale diplome. Ukoliko britanski scenarij postane pandemija, fakulteti ce iskljucivo postati tvornice radne snage koji ce svoje studente modelirati prvenstveno u supermašine za generiranje profita.

Naravno, takvi pozivi britanskog ministarstva gospodarstva razljutili su akademske krugove, a sindikati u školstvu ih smatraju «božicnom pljuskom» koja ce dovesti do gubitaka radnih mjesta i dvotracni obrazovni sustav dobar samo za privilegirane studente. No, britanska vlada tvrdi da ce promjene pomoci smanjenju javnog troška, uciniti sveucilišta daleko fleksibilnijima i kreirati više diplomaca sposobnih pomoci ekonomskom oporavku zemlje.

Tako ce budžet za visoko obrazovanje sljedece godine ostati bez 533 milijuna funti (854 milijuna dolara), odnosno iznosit ce 7,3 bilijuna funti, a sveucilištima je receno da se drže odredenih limita pri primanju novih studenata.

I britanski ministar za visoko školstvo složio se da i sveucilišta moraju odigrati svoju ulogu u smanjenju pritiska na javno financiranje. No, sveucilišta i britanski koledži, koji predstavljaju 120 tisuca akademskih radnika, upozoravaju da ce takve promjene štetiti fakultetima i dovesti do otkaza i golemog klasnog raslojavanja. Britanski studenti, takoder zgroženi novim vladinim mjerama, rekli su da je to i jedan od nacin da se jeftino dobije visokoobrazovana radna snaga, te da je nedopustivo da se takvim planom prisiljava siromašne studente na biranje studija koji ih ne zanimaju.

Kao kljucan izvor zarade britanskih sveucilišta, tijekom godina koje dolaze, mogle bi biti prvenstveno školarine stranih studenata, kažu u britanskoj Vladi. Pritom pomaže što je prema posljednjem istraživanju Velika Britanija nakon SAD-a druga najpopularnija destinacija za studiranje na svijetu, zbog konkurentnosti njihovih studenata na tržištu rada i kvalitete obrazovnih programa. Više od 340 tisuca stranih studenata je trenutno na studijima britanskih sveucilišta, dok još 200 tisuca studenata njihove ispite polaže u svojoj domovini.


Podijeli: Facebook Twiter