Strani sirevi poskupljuju od 1. srpnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U iducih šest i pol mjeseci, tocnije 200 dana, na sve inozemne gouda, edamer i ementaler sireve, kao i na nadomjestke za sir, uvoznici ce na granici morati placati dodatnu, zaštitnu carinu od 0,55 eura po kilogramu za ementaler i edamer, a 1,05 eura po kilogramu goude i nadomjestaka za sir. Posljedica je to Vladinog obecanja seljacima koji su nedavnim traktorskim prosvjedom, izmedu ostalog, tražili i zabranu uvoza mlijeka i mlijecnih preradevina u Hrvatsku. Iako je dan-dva kasnije ministar poljoprivrede Božidar Pankretic rekao da ce se ogranicavanje uvoza odnositi samo na goudu jer bi sve ostalo «bilo neozbiljno», u Hrvatsku u iducih 200 dana ipak ulaze i za oko 30 posto skuplji edamer i ementaler, kao i «umjetni» sirevi.

Vladina je odluka tek stupila na snagu pa je trgovci još, kako kažu, nisu stigli razmotriti, no vjeruju da ce poskupljenje uvoza stranih sireva znaciti i njihovu vecu cijenu na trgovackim policama. Na pitanje hoce li poskupljivati goudu, ementaler, edamere i umjetne sireve, u trgovinama neslužbeno odgovaraju da nemaju namjeru mijenjati cijene sireva hrvatskih robnih marki, no neki su im dobavljaci inozemnih sireva vec najavili svoje više cijene pa ce njihovo poskupljivanje morati razmotriti i u trgovinama, najvjerojatnije od 1. srpnja.

Od 35.000 tona sira, koliko se proda na hrvatskom tržištu, cak 13.000 tona dolazi iz uvoza, i to najviše goude. Za proizvodnju samo jednog kilograma tog sira potrebno je cak deset litara mlijeka. Stoga su hrvatski proizvodaci mlijeka od Vlade i tražili ogranicenje uvoza, jer viškovi domaceg mlijeka propadaju. Lani je uvoz goude, kažu podaci, dosegnuo nevjerojatnih 70 posto domace proizvodnje, pri cemu je rijec o najjeftinijem siru.

Kako piše u odluci Vlade, koju potpisuje njena potpredsjednica Jadranka Kosor, zaštitna carina uvodi se privremeno, radi otklanjanja poremecaja na domacem tržištu, i ne odnosi se na uvoz sireva iz zemalja u razvoju, uz odredene preduvjete, kao ni na robu koja je vec na putu prema Hrvatskoj. Odluka se, piše u njoj, temelji na Zakonu o trgovini i Uredbi o mjerama zaštite domace proizvodnje od prekomjernog uvoza.

- Kako su vec ranije pojašnjavali u Ministarstvu poljoprivrede, sporazum Hrvatske s EU-om dozvoljava nam interventno ogranicavanje uvoza nekog proizvoda ako je isti taj domaci proizvod ugrožen. S druge strane, medutim, za svog je nedavnog posjeta Hrvatskoj europovjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel istaknula da zatvaranje granica ili postavljanje zabrana nije uskladeno s hrvatskim obvezama, napomenuvši i da Svjetska trgovinska organizacija obicno takve poteze proglašava narušavanjem tržišnog natjecanja.


Podijeli: Facebook Twiter