Strani policajci za bolju komunikaciju i veću sigurnost

Načelnik PU istarske, ugledni gosti i strani policajci (Neven LAZAREVIĆ)
Načelnik PU istarske, ugledni gosti i strani policajci (Neven LAZAREVIĆ)

Kao i proteklih godina, i ovog će ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje, a u okviru projekta ''Sigurna turistička sezona'', na području Policijske uprave istarske boraviti strani policijski službenici. Tim je povodom u utorak u Policijskoj upravi u Puli  održana konferencija za novinare, na kojoj su, uz načelnika Policijske uprave Dragutina Cestara, bili  izaslanik generalnog konzula Italije u Rijeci Massimo Broglia, pomoćnica generalnog konzula Ileana Jančić, počasni konzul Italije u Puli Tiziano Sošić te strani policajci koji će brinuti o sigurnosti istarskih turista i građana.

- Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najznačajnijih  zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepe, nego i sigurne destinacije, naglasio je načelnik Cestar i podsjetio da Ministarstvo unutarnjih poslova od 2006. godine provodi svoj originalni projekt ''Sigurna turistička sezona'', a njegovu kvalitetu iz godine u godinu prepoznaje sve više zemalja i institucija. Ovo je osma godina da se projekt provodi u Istri, a temeljem potpisanih međunarodnih akata, u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna u Policijskoj upravi istarskoj boravit će 13 stranih policajaca iz šest zemalja: Poljske (2), Slovenije (1), Austrije (4), Italije (2), Njemačke (2) i Srbije (2).

Poljski, slovenski, austrijski, talijanski i njemački policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, bez naoružanja, osim austrijskih policijskih službenika, koji će sukladno potpisanom međunarodnom aktu nositi svoje oružje i drugu opremu, a koje mogu koristiti samo za nužnu obranu.

- Temeljna uloga stranih policijskih službenika je ostvarivanje što bolje komunikacije i suradnje između hrvatske policije i njihovih državljana te obrnuto, a sve u cilju ugodnijeg boravka i većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju te izbjegavanja eventualnih konfliktnih situacija, rekao je načelnik Cestar i pojasnio da će policijski službenici uglavnom obavljati poslove s kontakt policajcima te pješačkim i drugim ophodnjama da bi mogli ostvariti izravan kontakt sa svojim državljanima te će pomagati hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na prevenciju kaznenih djela te povećanje sigurnosti prometa.

Massimo Broglia, kazao je da je sigurnost u Istri na visokoj, zavidnoj, razini te da je policija prisutna posvuda, što daje dodatni osjećaj sigurnosti građanima i turistima. ''Boravak talijanskih policajaca u Hrvatskoj doprinijet će bržoj razmjeni informacija, ali i boljoj suradnji, koja će se, nadam se, nastaviti i tijekom zimskih mjeseci, kada će hrvatski policijski službenici boraviti na skijalištima u Italiji", istaknuo je Broglia.

Strani policijski službenici, koji su ranijih godina boravili u Istri, pokazali su visoku razinu profesionalnosti u radu s hrvatskim kolegama. Njihov angažman može se ocijeniti uspješnim i nadasve korisnim, pogotovo s obzirom na činjenicu da doprinosi osjećaju sigurnosti građana i turista koji borave u Istri, naglasio je Cestar.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenici kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera. Srbijanski policijski službenik Aleksandar Marinković bit će raspoređen u Sektoru kriminalističke policije od 1. do 31. srpnja, a potom će na njegovo mjesto stići Miladin Petrović, koji će boraviti u Istri od 1. do 31. kolovoza.

Raspored po Policijskim postajama

Poljski policijski službenici Piotr Chojnacki i Piotr Lorenz bit će angažirani u Policijskoj postaji Pula od 1. srpnja do 1. rujna, kao i slovenski policijski službenik Robert Goncz, koji će službu obavljati od 15. srpnja do 15. kolovoza. Austrijski policajci Stefan Buzanich i Romana Valan boravit će na području Policijske postaje Umag od 1. do 31. srpnja, kada će ih zamijeniti kolege Andre Cegur i Dijana Sola-Dojcinovic, koji će službu obavljati od 1. do 31. kolovoza. Talijanski policajci pomagat će hrvatskim kolegama u Policijskoj postaji Rovinj i to Francesco Fucito od 21. srpnja do 11. kolovoza te Andrea Ive od 11. do 31. kolovoza. U porečkoj Policijskoj postaji i ove će godine  raditi njemački policijski službenici Mario Dakić od 1. do 31. srpnja te Adriana Vidaković od 1. do 31. kolovoza. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter