Strani policajci i ove godine za vecu sigurnost turista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacelnik istarske policije Mladen Blaškovic u utorak je u PU istarskoj predstavio ovogodišnji medunarodni projekt "Sigurna turisticka sezona", u koji je uz hrvatsku ukljucena i policija iz Austrije, Italije i Srbije.

Kao i prethodnih godina, od 2006. kada je projekt poceo, PU istarska i tijekom ove turisticke sezone provodi pojacane aktivnosti kojima je cilj osigurati maksimalnu sigurnost domacih i stranih gostiju koji borave u Istri.

Medu mjerama je medunarodna policijska suradnja; strani policajci u ophodnjama s domacim policijskim snagama turistima pružaju sigurnost i uskacu kada je to potrebno. Tako se unapreduje komunikacija s turistima te se kroz ophodnje, razgovore i druženja goste upozorava na moguce opasnosti.

Austrijski policajci ?uro Liber i Marc Frank, slovenski Boštjan Pantner i talijanska policajka Patrizia Spadini u svojim službenim odorama ove ce sezone pomagati hrvatskim policajcima u Puli i Porecu u svakodnevnim poslovima do 31. kolovoza.

Službenik kriminalisticke policije Republike Srbije Ivica Ezgeta sudjelovat ce u sprjecavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminala medunarodnog karaktera poput trgovanja ljudima, organizirane prostitucije, zloporabe droga i raznih oblika prijevara.

- Medunarodna policijska suradnja garantira vecu sigurnost, koja je najvažnija zadaca u turistickoj sezoni. Svi znamo koliko je turizam važna gospodarska grana Hrvatske, istarski poluotok s 35 posto ukupnog prometa prednjaci po broju dolazaka turista, a njihova sigurnost jedan je od najvažnijih preduvjeta da tako i ostane, rekao je Blaškovic.

Istaknuo je da su protekle dvije turisticke sezone bile jedne od najmirnijih po pitanju sigurnosti turista. (G. ROJNIC)


Pazite na svoju imovinu i ne olakšavajte provalnicima

Sajmeni dan, kada se u gradu okuplja veliki broj ljudi iz raznih krajeva Istre, ali i stranih turista, pazinski policajci iskoristili su za edukativnu preventivnu akciju usmjerenu na samozaštitu od provala i krada.

Policajci Ljubica Lanca i Armando Derossi s djelatnicima Odsjeka za prevenciju PU istarske dijelili su letke s uputama kako automobil zaštititi od provalnika, kako se obraniti od džepara i kako sprijeciti kradu na plaži. Uz to, na štandu su dijelili brošure o drogi.

Pridržavajuci se uputa policije o zakljucavanju automobila, pozornom nošenju i korištenju novcanika lopovima se otežava, a cesto i onemogucava posao. Automobil je nužno zakljucavati, cak ako ga se napušta i nakratko.

U novcaniku ne treba nositi puno novca, a treba izbjegavati nositi ga u stražnjim džepovima. Na plažu ne treba nositi dragocjenosti, ni vece iznose novca, vec samo nužne osobne stvari, a bicikl kojim ste se eventualno dovezli na plažu treba vezati za fiksne predmete.

- Budite odlucni i svjesni svoje okoline, možda vas pocinitelj upravo gleda. Obratite pozornost na osobe koje vas duže prate, a ako ste pokradeni, nazovite policiju, pretražite bližu okolicu, možda pronadete svoje stvari, spremite ih u vrecicu i predajte policiji, porucuju policajci. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter