Strani novinari u motociklističkom pohodu na Istru

Grupa moto novinara na ručku u Kamenim pričama
Grupa moto novinara na ručku u Kamenim pričama

Istra je netaknuta regija iznimnih ljepota koja nije komercijalizirana i gdje smo iskusili nešto autentično i posebno, mogli smo čuti od trinaestero stranih turističkih novinara iz čitave Europe i dalekog Brazila koji su od četvrtka u Hrvatskoj, a zadnja dva dana svog puta posvetili su upravo Istri.

Riječ je o grupi motociklističkih entuzijasta koji su spojili ugodno i korisno te za čitatelje i gledatelje iz svojih zemalja odlučili pogledati i ispitati što od turističke ponude za motocikliste nudi Zagorje, Zagreb, Lika, kvarnerski otoci, Istra te Gorski kotar.

Grupu entuzijasta kojima je užitak važniji od broja prijeđenih kilometara zatekli smo u Balama u poznatoj konobi Kamene priče gdje su imali priliku upoznati se s ponudom unutrašnjosti Istre nakon što su prošli istočnom obalom, posjetili Brijune, Fažanu, Vodnjan i Rovinj.

Novinarski motociklistički pohod na Hrvatsku već šest godina organizira direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Nizozemskoj Igor Čupahin, koji je i sam okorjeli motociklist. On je ovom prilikom na svom motoru stigao direktno iz Amsterdama, a grupu motociklističkih novinara iz Italije, Slovenije, Belgije, Švedske, Nizozemske, Austrije, Brazila koji prođu i po 40 tisuća kilometara godišnje dočekao je u Mariji Bistrici.

- Već niz godina dovodim u Hrvatsku moto novinare iz cijelog svijeta. Naslov ovogodišnje teme studijskog putovanja je Gastro Moto i do novinara sam došao iz mreže predstavništva Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu. Ima novinara s nama koji su već nekoliko puta bili sa mnom na putovanju na motoru kroz Hrvatsku, a jedan od njih ove će jeseni dovesti 15 Amerikanaca čime je višestruko isplatio svoje putovanje, tvrdi nam Čupahin.

Inače, novinari su svaki dan prešli od 100 do 200 kilometara. Njihovi su čitatelji i gledatelji gosti koji u destinaciji puno troše budući da sa sobom osim motora i opreme ne nose ništa osim kreditne kartice. Ujedno putuju kada nije vruće, odnosno u pred i posezoni, a ta je niša turizma trenutno u uzlaznom trendu. (B. BAN; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter