Strani novinari kušaju istarske delicije

Strani novinari najčešće pišu o istarskoj gastronomiji (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Strani novinari najčešće pišu o istarskoj gastronomiji (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Lipanj je kao i svi predsezonski mjeseci u znaku stranih turističkih novinara. Naime, u ovom mjesecu u Istri boravi značajan broj svjetskih novinara u organizaciji Turističke zajednice Istre ili pak Hrvatske turističke zajednice (HTZ), a većini je fokus interesa istarska enogastronomija.

Poluotok je već u prvim danima lipnja obišlo pet talijanskih novinarki predvođenih vlasnicom PR agencije iz Milana Marisom Cartotto koja je u Italiji zadužena u suradnji s Turističkom zajednicom Istre za promociju Istre.

Eminentne turističke  novinarke koje pišu o enogastronomiji upoznale su se s novitetima, obišle najvažnija turistička odredišta poput Pule i Rovinja, posjetile najbolje vinare i maslinare. Kušale su istarske delicije u tradicionalnim konobama kao i u vrhunskim restoranima.

Veći se broj stranih novinara u Istri očekuje ovog vikenda kada u Istru dolazi španjolska novinarka Sonia Alonso koja piše za lifestyle magazin Grazzia koji izlazi u 600 tisuća primjeraka. 

Istodobno dolazi 12 novinara iz Nizozemske, Slovenije, Njemačke, Belgije, Austrije, Italije te Brazila, i to na motorima predvođeni direktorom predstavništva iz Nizozemske Igorom Čupahinom. Također, Poluotokom će putovati grupa predstavnika Udruge belgijskih frankofonih putničkih agencija (UPAV) u pratnji direktora predstavništva HTZ-a u Bruxellesu Ivana Novaka.

Sljedeći tjedan Istru će posjetiti američka novinarska ekipa predvođena poznatom turističkom novinarkom Anjom Mutić koja piše i za Lonely Planet te njemačka novinarka Kostanze Baumung koja piše za časopis Fernsehzeitschrift TELE u nakladi od 1.211.068 primjeraka čija cijena stranice dostiže čak 32.000 eura. Novinarka će boraviti  u Rovinju, a tema njena članka je gourmet ponuda ovog grada.

U istom periodu organizira se studijsko putovanje za novinare iz Njemačke, prije svega zbog nastupa Hrvatske iduće godine na turističkom sajmu f.re.e u Münchenu gdje će biti zemlja partner. Kako bi se uvjerila u kvalitetu istarske turističke ponude, ovoj će se ekipi pridružiti i direktorica sajma Barbara Müller. (B. BAN)

CIJELI TEKST U PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter