Strani avioni za obranu hrvatskog neba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na proslavi 18. rodendana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzracne obrane jucer se prvi put neuvijeno pocela spominjati mogucnost da se obrana zracnog prostora Hrvatske prepusti nekoj drugoj zemlji. Najprije je izaslanik ministra obrane uvijeno poceo pricati o potrebi najekonomicnijih rješenja, a u istom tonu je nastavio i predsjednik Stjepan Mesic, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

"Zbog ekonomske situacije ulaganje u tehnicke resurse nikako ne može biti primarno. Sada moramo organizirati moderno upravljanje ljudskim resursima da bi se, kada se steknu financijski uvjeti, cim prije prešlo na moderne tehnologije", kazao je Mesic u službenom govoru. Nadopunio je to još rijecima da je NATO krenuo u projekt prijema Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a kao mogucu viziju buducnosti Mesic je najavio mogucnost da jednog dana Hrvatska, BiH i Crna Gora imaju zajednicki nadzor zracnog prostora.

Novinare je zanimalo razmatra li se model nadzora neba kakav ima Slovenija, kojoj Italija patrolira zracnim prostorom. "Zbog ekonomske situacije razmatraju se sve moguce opcije, a odabrat ce se onaj model koji najbolje odgovara nama. Razmatran je i slovenski model, ali zasad još uvijek nismo ništa odlucili", kazao je Mesic. Tako je javno prvi put spomenuta mogucnost da se Hrvatska osloni na neku drugu državu u nadzoru vlastitog zracnog prostora.

U Sloveniji je takva odluka dovela do brojnih rasprava, od onih psihološke prirode da netko drugi patrolira domicilnim prostorom do onih financijskih. iako slovenske vlasti nikada nisu javno objavile koliko placaju Italiji nadzor, spominje se iznos od cak 30 milijuna eura godišnje. Ukoliko bi i Hrvatska išla na takvu soluciju, najvjerojatniji nadzornik bila bi Italija s obzirom na to da ima najvecu zracnu flotu u regiji.


Podijeli: Facebook Twiter