Strancima krediti za nekretnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Erste banka je u svoju ponudu uvela novitet - stambene kredite za strane državljane. Krediti su namijenjeni za kupnju stambenog prostora u Hrvatskoj, a odobravaju se u iznosu od 20 do 250 tisuca eura, u kunskoj protuvrijednosti, uz valutnu klauzulu u eurima.

Ovo je prvi put da neka banka oglašava ovakvu uslugu, ocito procijenivši da ima interesa medu strancima za hrvatske nekretnine.

Tome vjerojatno doprinosi i liberalizacija tržišta nekretnina koja je nastupila lani pa državljani zemalja iz EU koji žele kupiti nekretninu u Hrvatskoj više nisu dužni tražiti posebnu suglasnost Ministarstva pravosuda, niti su vezani nacelom reciprociteta.

U Ersteu vele da se u ponudi nalaze dvije osnovne vrste stambenih kredita za strane državljane ovisno o tipu kamatne stope. Za prvi se kamata krece od 6,50 do 7 posto, a naknada 1 posto. U drugom modelu kamatna stopa vezana je uz 6-mjesecni euribor, koji trenutno iznosi 0,99 posto, pa se uz maržu kamata u ovom modelu za strance krece od 4,99 do 5,99 posto, dok je naknada 1 posto.

Stranim klijentima se za svu potrebnu dokumentaciju dostavlja prijevod na hrvatski jezik, a izradili su promotivne letke na madarskom, ceškom, slovenskom, njemackom, talijanskom, engleskom i ruskom jeziku.


Podijeli: Facebook Twiter