Stranci u svojoj zemlji - Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kažu mi da sam stranac tamo gdje sam proplivala, gdje sam prvi put ljubila", kazala je o svom izbjeglickom statusu i borbi za ostvarivanje svojih prava Ljiljana Simic u Puli na okruglom stolu na temu održivog povratka kojeg je povodom Svjetskog dana izbjeglica organizirala pulska udruga za zaštitu ljudskih prava i gradanskih sloboda HOMO.

Ljiljana Simic u Puli je živjela 26 godina, prije nego što je izbjegla u Srbiju. U Hrvatskoj ima status povratnice i nositeljice stanarskog prava, no sve joj to nije pomoglo u rješavanju njenog stalnog boravka. Cak naprotiv, zahtjev za stalnim boravkom pocetkom lipnja joj je odbijen.

"Ne daju mi pravo da živim. Ovdje se osjecam po prvi put u životu zaista kao stranac", kazala je Liljana Simic.

Na konkretan slucaj, medutim, nije došao i konkretan odgovor. Naime, Robi Belušic iz PU istarske, koji je prisustvovao skupu, rekao je da ne zna još dovoljno o tom slucaju, te da tek treba vidjeti o cemu se radi. Ono što je Belušic mogao odredenije reci jest da su zakoni takvi da se izbjeglice tretira kao strance. Oni doduše ostvaruju, kako je rekao, povoljnije uvjete kod traženja privremenog boravka, no i dalje su tek stranci.

Da takav tretman nije pošten, istaknule su predsjednica udruge HOMO Mirjana Galo i odvjetnica Slavica Popadic.

- Prava izbjeglica se trebaju što prije realizirati. Nije dovoljno njihovo zbrinjavanje, vec ih se mora i integrirati u svakom pogledu. Ako doista želimo da se ljudi vrate, onda nadležne institucije moraju tumaciti važece zakone u njihovu korist, a ne, tražeci rupe u tim zakonima, tjerati ih nazad, kazala je Popadic.

Saborski zastupnik Furio Radin se, osim povratka u prošlost i egzodusa Talijana nakon Drugog svjetskog rata te nerješavanja tog pitanja, osvrnuo i na buducnost, kazavši da ce i Hrvatska sigurno prolaziti ono što sada prolazi Europa.

Iako najavljen, na okruglom stolu se nije pojavio i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, vec njegova savjetnica Maja Andric Lužaic. Nije propustila istaknuti da je Vlada u rješavanje izbjeglickih i povratnickih problema uložila milijarde kuna. Rekla je i da Hrvatska po tom pitanju dobro suraduje sa Srbijom. Priznala je, medutim, da je proces stambenog zbrinjavanja izbjeglica usporen i to ne zbog ekonomske krize vec je, kako je rekla, jednostavno usporen.


Podijeli: Facebook Twiter