Stranci prestaju ulagati u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od pocetka krize stranci prestaju investirati u Hrvatsku. U prošloj godini u našu zemlju su uložili samo 223 milijuna eura, što je manje nego 1996.e, kad su strane kompanije tek pocele otkrivati Hrvatsku.

Za usporedbu, u 2008. godini, najboljoj prije krize, naša je zemlja primila rekordne 4,2 milijarde eura ulaganja, a njihov drastican pad u prošloj godini nastavio se i u prvom ovogodišnjem tromjesecju, kada je, prema rijecima Alena Škudara iz HNB-a, pristiglo samo 129 milijuna eura.

- U Hrvatskoj vlada otpor prema stranim ulaganjima pa ona mora temeljito preispitati svoj pristup inozemnim investicijama, porucio je savjetnik UNCTAD-a Branko Vukmir, predstavljajuci redovito godišnje izvješce o prekogranicnim ulaganjima u svijetu, koje je ta organizacija UN-a sa sjedištem u Ženevi jucer priredila u prostorijama HNB-a.

Prema podacima UNCTAD-a, Hrvatska je lani zabilježila nešto veca ulaganja, u iznosu od 583 milijuna americkih dolara, ali to je osjetno manje nego prije. Vukmir se požalio da vec 17 godina podnosi ista godišnja izvješca, ali da ga nikada iz hrvatskih vlasti netko nije upitao za savjet kako bi Hrvatska povecala strana ulaganja. Štoviše, kaže, hrvatske vlade vec su dvaput ukinule agenciju za strana ulaganja, najprije 2000. godine, a zatim i lani.

- Otkako je prije tri godine donesen zakon o javno-privatnom partnerstvu, u Hrvatskoj su prestala bilo kakva privatno-javna ulaganja, upozorio je Vukmir, napomenuvši da to nije ni cudno jer se takvi projekti "moraju probiti kroz pet krugova odobravanja" u administraciji. Još prije nekoliko godina, kazao je, Hrvatska je stranim ulagacima bila najprivlacnija zemlja u regiji, a sada je to postala Srbija, odmah iza nje i Albanija.

Od cetiri milijarde dolara, koliko su stranci uložili u zemlje na zapadnom Balkanu, Srbija je lani primila 1,3 milijarde, Albanija milijardu, Crna Gora 780 milijuna, Hrvatska 583, Makedonija 293, a Bosna i Hercegovina 63 milijuna dolara, rekao je Vukmir.

Prema njegovim rijecima, prekogranicna ulaganja u cijelome su svijetu 2010. godine porasla za pet posto, na oko 1.240 milijarda dolara, ali još uvijek su 34 posto manja nego rekordne 2007. Proizvodnja i investicije, kazao je, sele se u zemlje u razvoju, koje su lani prvi put privukle više od polovine svih stranih ulaganja.


Podijeli: Facebook Twiter